Om Tockabjär

ingmar

Ett boende i samklang med skogen, havet, hedarna och de fria vindarna. Livet nära källan helt enkelt.

Tänk. En gång i tidernas begynnelse levde vi i harmoni med naturen och dess tillgångar. Då visste vi var vi hade varandra, vi människobarn och vår Moder Jord.

Tillbaka till rötterna.

Se filmen där grundaren och eldsjälen Ingemar Bjerkborn berättar historien om hur Tockabjär blev till.

”Jag tror att vi människor mår bra av närhet till skog och mark. Att få följa naturens egen rytm. Det finns något äkta och ursprungligt i det. Men då måste vi också värna de naturvärden vi har. Det är också därför jag vill skapa ett bostadsområde – eller en liten by snarare – här i Tockabjär, i den trollska urskogen strax söder om Brösarp.”

Här ska naturen hålla hus. 25 stycken närmare bestämt.

Det handlar om 25 tomter med tre olika hustyper, helt i samklang med naturen. Utan staket, asfalt och garage. Ett naturnära boende för dig som längtar efter ett ställe där själen kan få ro. Här, intill backarna, bokskogen och själva källan, har jag dessutom mina egna rötter.

Det började med min mormor som kom tillbaka hit som ensamstående mor anno 1913, startade en modebutik och byggde sig ett hus i det som nu är Brösarps centrum. Och när jag nu fått möjlighet att förvärva det här skogsområdet, känner jag att det börjar bli dags att återvända. Ett av husen tänker jag nämligen lägga beslag på själv. Vem vet, vi kanske blir grannar?

D. Ingemar Bjerkborn

Det aktiva Tockabjär.

Se filmen där cykelfantasten och lokalbloggaren Fabian Rimfors berättar om fritidsaktiviteter i Tockabjär och Brösarp.

”Inom 1 mils radie har vi över 3 000 hektar naturreservat. Man springer och cyklar, både mountainbike och landsväg. På vintern åker vi skidor i en, med skånska mått mätt, fantastisk off-pist och på sommaren arrangerar vi SM i grässlalom. Man kan också paddla kajak i skånes högsta vattenfall eller vandra längs 10 mil vandringsleder.”

Upplevelsernas Österlen.

I Tockabjär finns upplevelserna runt knuten. Hela Österlen sjuder av mat, konst, kultur, friluftsliv och en massa andra spännande (och rogivande) upplevelser för kropp och själ.

 

Idétävling: Miljöhus.

Att leva i samklang med naturen ska vara enkelt och bekvämt. Ända ut i sophuset.

I Tockabjär är målet att allt i området ska vara unikt och miljöanpassat. Och det ska vare enkelt att sortera sopor och ta hand om miljön. Så därför var det helt naturligt för oss att inte nöja med vilken sopsorteringslösning som helst. Istället utlyste vi en arkitekturtävling. Vann gjorde Caroline Lindqvist som studerar på landskapsarkitektirprogrammet vid SLU i Alnarp. Stort tack för vårt fina drive-in miljöhus för sopsorteringen, Caroline!