[vc_row][vc_column][vc_column_text]Så här års bombarderas vi av hur nyttigt det är med blåbär och folk missar inte chansen att visa hur duktiga de är på att plocka via sociala medier. Vid det här laget vet vi att blåbär är ett så kallat superbär, proppfullt med nyttigheter. Kanske vet du redan att blåbär stimulerar bildandet av nya hjärnceller (via bärets färgpigment och antioxidant antocyanin), är antiinflammatoriskt, att det är bra för hjärtat och sänker det farliga LDL-kolesterolet. Men visste du att blåbärsriset täcker 20 procent av Sveriges yta och att det är ett bra blåbärsår i år?

För de flesta krävs det både tid och planering för att fylla frysarna med skogens blåa delikatess. Du måste köra långt för att hitta till guldgruvorna, och har kanske inte riktigt koll på hur mogna eller avplockade bären är. Nej, tacka vet jag då att bo som Putte mitt i blåbärsskogen, några minuter bort från de ställen där jag vet att det alltid finns gott om blåbär. Här i Brösarp är vi ju lite bortskämda med vad naturen kan bjuda på.

För att göra plockandet roligare, för delad glädje är ju dubbel glädje, brukar jag ta med mig något eller några av barnen. För dem är det som att sitta mitt i blåbärstårtan och få frossa fritt på läckerheterna. Regnställ rekommenderas även vid fint väder!

När det är dags att dra ut vet jag eftersom jag springer eller cyklar i skogarna flera gånger i veckan. De ligger ju runt husknuten. Frysen fyller man på några dagar. På en timme plockar jag lätt 4 kg med bärplockare och sedan tar det en knapp halvtimme att rensa med bärrensaren. En timmes bärfrossa är också ungefär vad barnen tycker är lagom dos åt gången.

Det är så vår familj förenar nytta med nöje i blåbärsskogen.

/Fabian Rimfors

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_single_image image=”15725″ border_color=”grey” img_link_large=”” img_link_target=”_self” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]


0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.