Att bo nära naturen är bra. Det är därför vi flyttade hit, till skogarna, backarna, bäckarna, hedarna, hagarna, havet … till utsikten och vidderna … till de vilda bären och svampskogarna. Egentligen behöver vi ingen forskning för att förstå att man mår bra i denna miljö. Det känner vi ju redan med hela kroppen. Men det är ändå kul att få lite medhåll. Och tydligen ökar barns inlärningsförmåga när de får vistas bland buskar och träd.

Forskare i Spanien är nyligen klara med en studie där de har följt 1 500 barn från deras födsel tills de fyllde tio år. Tidigare studier har visat att natur och grönområden är bra för barn på många sätt, exempelvis att barns inlärningsförmåga ökar med gröna ytor på skolgårdar. Våra barns skola och förskola har en egen skog på några hektar, så check på den. Nu ska förresten snart I Ur och Skur-pedagogiken

Den nya studien har även tittat på hur barn som bor och växer upp med grönska nära sitt hus påverkas. Tydligen utvecklar de en bättre uppmärksamhet och har lättare att koncentrera sig. Och ju mer grönska och natur desto bättre presterade barnen på de olika uppmärksamhetstesterna under uppväxten. Kanske är det därför Brösarp år efter år går till final i rikstäckande tävlingen Schackfyran?

En av slutsatserna forskarna drog var att det är viktigt med grönområden i städerna för barns hälsa och hjärnutveckling. En annan slutsats jag själv drar, med tanke på ”the more the merrier”, är att Brösarp omhuldas av över 3 000 hektar naturreservat. Vi har storslagen natur i alla väderstreck runt byn. Vi vandrar, cyklar, åker skidor och plockar bär, och allt finns runt husknuten. Det går inte ens att jämföra med en stadspark, som ju är en klackspark i jämförelse.

Lifelong Residential Exposure to Green Space and Attention: A Population-based Prospective Study

/Fabian

Categories: Natur

0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.