Tockabjär | Huggtänder eller gravljus, eller både och?
Välkommen till Tockabjär, Brösarp, Österlen. Här skapar vi ett unikt naturboende mitt i bokskogen. Livet nära källan.
Tockabjär, tockabjar, naturboende, hus, österlen, brösarp, villor, källan
17745
post-template-default,single,single-post,postid-17745,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-theme-ver-6.6,wpb-js-composer js-comp-ver-4.4.3,vc_responsive

Huggtänder eller gravljus, eller både och?

Alla helgons dag, eller natt, på Brösarps kyrkogård.

05 Nov Huggtänder eller gravljus, eller både och?

Det här med Alla helgona-helgen blir både mer förvirrande och roligare för varje år. Som barn var det en helg som smög ganska spårlöst förbi, men nu med småbarn och 2000-tal så har det blivit både långdraget och mångfacetterat. Intåget av amerikanska halloween i kombination med Alla helgons dag och ett numer självklart Österlenarrangemang gör att vi firar i minst två veckor här i Brösarp.

Det drar i gång med halloweendiscon på fritids och skola där huggtänder, blod och häxhattar plötsligt blir en självklar del av vardagen. Sedan räknar barnen i familjen ned till spökvandringen som nu blivit tradition tack vare Brösarps scouter. I mörkret längs elljusspåret gör de sitt allra bästa för att skrämma oss en vanlig tisdagskväll och även den kaxigaste femåring får erkänna sig besegrad när zombier, spöken, levande döda, spädbarnsskrik och detta år även en dinosaurie (!) dyker upp där i mörkret. När man tagit sig runt hela rundan väntar godispåsar till barnen och korv och fika för den som vill stanna en stund och smälta intrycken.

Ja, dagarna efter så hinns ytterligare ett halloweendisco med och vi öser på med spindelnät och mer blod. Sedan börjar vi äntligen närma oss den svenska högtiden Alla helgons dag och fullmånen på himlen får nu verkligen konkurrens på Österlen. Arrangemanget Österlen lyser är nu inne på 13:e året och engagerar ett 50-tal byar som bjuder på allt från hundratals marschaller längs bygator till eldskulpturer och upplyst skådespel. Det må vara enkelt, men det är slående effektfullt när mörklagda byar plötsligt lyser upp och tillsammans med kyrkogårdarna gör att november sprakar mer än alla andra månader.

Vi tar en runda på byn och njuter av den upplysta huvudgatan. Genom att besöka farföräldrar på kyrkogården med gravljus och femåring så balanseras det kommersiella ut något när vi närmar oss slutet på kalaset. För när det blir måndag igen, så är väl ändå galenskapen, där huggtänder, dinosaurier, ljuset och ärade döda blandas hej vilt, ändå slut?

Fast med tanke på att bensinmacken här i Brösarp redan börjat sälja lussebullar (bland spindelväv och pumpor) så är det väl lika bra att börja ladda för julafton nu.