[vc_row][vc_column][vc_column_text]Detta lilla bär glöder så här års ikapp med höstens rödsprakande löv. Det toppar i stort sett alla listor över den mest C-vitaminrika råvaran som finns. I färsk form innehåller det uppåt 25 gånger mer askorbinsyra än en apelsin; hela 1 400 mg vitamin C per 100 gram. I torkad form kan det komma upp i nästan hälften. Men när det når dagligvaruhandeln i form av utspätt pulver är det inte mycket kvar av de enorma kvantiteterna.

Vi brukar i stället köpa ett ”mjöl” av denna torkade skenfrukt. Detta innehåller 450 mg vitamin C. Så här års går det dock att plocka denna lilla ljuvliga vitaminbomb själv, ute i skog och mark, eller i rabatterna. Vi pratar om nypon.

Bäret som inte är ett bär utan som sagt en skenfrukt finns i många olika varianter, alla ätliga, och de vanligaste är: nyponros, stenros, hartsros och vresros. Den sistnämnda är lite tidigare och är både god och enkel att äta färsk. Övriga är lite hårdare och mognar lite senare. Utöver vitaminerna är de också proppfulla av antioxidanter som betakaroten och flavonoider. Det är det orangeröda skalet man äter, inte kärnorna inuti som kan klia en aning. Förr i tiden gav man torkade nypon till hästar för att stärka deras immunförsvar, lindra ledsmärta och förebygga skador.

Efter regn kommer solsken sägs det, så inte alltid. Men när det slutade regna begav jag mig ut med dottern i den närmaste hagen några hundra meter bort. Där vet jag att det växer nypon, och även björnbär som fortfarande är goda. Hon tycker detta är spännande. Samtidigt som vi får en liten härlig söndagspromenad dimper det ner några deciliter nypon i våra medhavda byttor. Vi behöver inte så mycket för vi har tänkt göra det till oss själva och rensningsarbetet är drygt om man vill vara hardcore.

När vi kommer hem ställer vi oss vid diskbänken och skär nyponen mitt itu, och gröper ur kärnorna med en matkniv. Vi ska göra nyponsoppa. Ibland har vi kört en enklare procedur och kokat nyponen hela tills de blir mjuka och sedan passerat dem genom vår gamla passervagga. Men eftersom vi bara tänker göra varsin liten kopp går det ändå ganska fort. Hemgjord är något helt annat än den färdigköpta som innehåller så lite nypon att den måste tillsättas både citronsyra och C-vitamin.

För att inte förlora så mycket C-vitamin kokar vi dem bara kort, tills de knappt har hunnit mjukna, och sedan kör vi stavmixer. Då ligger vi nog på mellan 500–1 000 mg/100 g vitamin C. Allra sist häller vi i en rejäl tesked nyslungad honung, rör om och häller upp. Fullkomligt ljuvligt!

1 dl urkärnade nypon
2,5 dl vatten
1–2 msk honung

/Fabian

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”17737,17738,17734,17736,17735,17741,17739,17740″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” column_number=”2″ grayscale=”no” choose_frame=”default” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]


0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.