[vc_row][vc_column][vc_column_text]Bilen är packad med barn, fika och surfingbrädor. Och lite hinkar och spadar så klart. Vi ska ju till ”Thailand”, eller Knäbäckshusen som stranden egentligen brukar kallas. Knäbäckshusen är ett förhållandevis nybyggt ”fiskeläge” med en samling hus som flyttades från mynningen på Knäbäcken i norra kanten av Ravlunda Skjutfält vid Haväng till Rörums strand.

Det vi i dag kallar Gamla Knäbäck var en gång en liten by med 130 invånare som levde på kustnära fiske med spätta, lax, sill och torsk, men också på lite påvert jordbruk och utskeppning av ved. Men när så den svenska försvarsmakten på 1950-talet skulle utvidga Ravlunda skjutfält låg byn i vägen och husen tvångsinlöstes.

När försvaret hade köpt upp husen i byn kom byggmästare Carl Liljedahl och driftsingenjör Nils Erik Wååg med en plan på hur de bästa husen skulle kunna flyttas och byggas upp söder om Stenshuvud, inte för de utköpta fiskarnas skull, utan för att skapa en idylliskt liten semesterby vid Rörums strand.

Tockabjär–Thailand på 15 minuter

Sagt och gjort. Husen flyttades. Och här står de i dag och skapar en bykänsla i något som ser ut som ett gammalt anrikt fiskeläge. Men vi kom inte hit för att frossa i gammal historia och pittoreska korsvirkeshus. Och inte heller bara för att bada och surfa på vågorna. För då hade vi åkt till Gamla Knäbäck eller Haväng som bara ligger 6 km bort. Nej, vi är här för den exotiska känslan. Känslan av vajande palmer, turkost vatten och den där inramningen som bara tropiska stränder kan leverera. Jo, förutom Knäbäckshusen.

Här vajar visserligen inga palmer, men lövverket hänger in över stranden och skänker skugga likt palmer. Vildhallon och nypon ersätter passionsfrukt och bananer i strandbrynet och tankarna går till Thailand och Hawaii. Här är långgrunt och kristallklart vatten. Stranden är så vit den blir i Sverige och i fonden mot norr tornar Stenshuvud upp sig, och det är just detta som skapar den där exotiska känslan av Phi Phi Ilands och Kauai; det branta berget klätt i gröna färger och bara klippor i kombination med sandstranden och de skvalpande böljorna i bukten.

Dessutom brukar här faktiskt bli bra vågor, med svenska mått i varje fall. Ett strandparadis för hela familjen helt enkelt, en kvart bort från Tockabjär.

/Fabian Rimfors

Tropiska bilder från Knäbäckshusen

Mer om Knäbäckshusen

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”15735,15738,15736″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” column_number=”2″ grayscale=”no” choose_frame=”default”][/vc_column][/vc_row]


0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.