[vc_row][vc_column][vc_column_text]Det är nu augusti och sommarsemestern är officiellt slut. Men både värmen och semesterkänslan dröjer sig kvar och därför bestämmer vi oss för att sticka ner till Haväng efter jobbet. Det har hänt att jag springer de knappa sex kilometerna ner till havet samtidigt som min fru fraktar barn och korv ner till stranden, men i dag delar vi på bestyret.

Egentligen är det inte Haväng vi brukar åka till. Den del av området vi brukar sikta in oss på heter officiellt Ravlunda skjutfält och är försvarsmaktens övningsfält för stridsvagnar. Området är 1 600 hektar stort och det är just tack vare militären som området är så väl bevarat. Det gigantiska området är fredat från bebyggelse och pansarvagnarna hjälper den rara sandstäppen, en av Sveriges mest sällsynta vegetationstyper, från att inte växa igen.

De vidsträckta vyerna och den speciella naturen gör att du får en känsla av att befinna dig någon annanstans. Fåren strövar fritt i landskapet och vissa tycker de är på prärien eller i Texas, andra pratar om Provence. Själv får jag snarare känslan av Pampas, inte minst för de lamadjur som brukar beta i det solstekta gräset i de norra delarna av skjutfältet, där byn Knäbäck låg en gång i tiden.

Vi går till favoritravinen och gör upp en liten eld i stencirkeln på avsatsen halvvägs ner mot stranden. Havet tycks oändligt när man blickar bort från bukten. Egentligen råder eldförbud inom skjutfältet men vi är ”locals” och dessutom försiktiga, och ingen ser oss nere på avsatsen i ravinen.

Samtidigt som majskolvar och färskkorvar trängs över den grå bädden av småsprakande drivved och medhavd grillkol så härjar barnen fritt på stranden och i ravinen. Detta är en tummelplats alla barn älskar. Det är lila av backtimjan i gräset så vi plockar och strör över korvarna, och snart mumsar vi på kvällsmat inrullad i tunnbröd medan solen sänker sig i väster.

Känslan av semester är bekräftad.

/Fabian Rimfors

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”15769,15767,15765,15771,15766,15772,15768″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” column_number=”2″ grayscale=”no” choose_frame=”default”][/vc_column][/vc_row]


0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.