[vc_row][vc_column][vc_column_text]Tockabjärs källor må vara de kraftigaste och mest kända källorna i Brösarp, men de är långt ifrån de enda. Den bäck som porlar genom byn börjar vid en annan källa uppe i skogen söder om Källagården. Den gamla korsvirkesgården från 1721 som också fått sitt namn efter alla de källor som finns just där.

I hundratals år hämtade bröslingarna, det vill säga Brösarpsborna, sitt vatten direkt från bäcken men 1922 bildades den första vattenföreningen för att kunna få dricksvatten i kranar hemma i husen. Vattnet man valde var det närmaste; vattnet från källorna i skogen.

Men vilken skog? Det finns ju flera tusen hektar skog runt Brösarp, i alla vädersträck. Tallskog, bokskog, lindskog, granskog, snårskog, urskog, blåbärsskog, blandskog, svampskog … de flesta skogar med namn men några skogar utan. Hur vet man då vilken skog folk pratar om? Jo, när man i Brösarp säger ”skogen” är det ofta sammanhanget som avgör vilken skog som åsyftas, tills nu.

Den skog som ligger mellan Brösarp och Brunsvik (observera gammal stavning med ett N) har aldrig haft något namn, precis som bäcken genom byn som kort och gott kallas ”bäcken”. Man ofta varit tvungen att förtydliga vilken skog man menar: ”skogen uppe vid idrottsplatsen” till exempel. Men äntligen tog Brösarps Byagille tag i saken och utlyste en namntävling. Finalisterna var Bruseskogen, Backaskogen och Källaskogen.

Vinnaren blev Källaskogen – där inte bara motionärer springer utan även vattenkällorna. Just denna skog är den enda runt byn som inte är naturreservat och därför är den också en viktig källa till rekreation, friluftsliv och glädje. Här gäller vanliga allemansrätten utan reservatsinskränkningar. Och det är här i denna undersköna skog du nu kommer att kunna bo i ett av de 25 hus som ska smälta in i naturen. Snacka om livet nära källan … mycket närmare kan det inte bli.

/Fabian

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”15819,15820″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” column_number=”2″ grayscale=”no” choose_frame=”default” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]

Categories: HistoriaNatur

0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.