[vc_row][vc_column][vc_column_text]Med jämna mellanrum dyker det upp nya drycker på caféernas menyer. Chaga är det senaste. Till skillnad från chai-te eller macchiato-kaffe är chaga inte bara ett nytt sätt att bereda befintliga produkter, utan något helt nytt, och dessutom väldigt nyttigt. Trots att det druckits i kanske tusentals år.

Chaga (Inonotus obliquus) är det ryska ordet för en trädsvamp, som på svenska heter sprängticka. När svampen växer ser det faktiskt ut som att den spränger sitt värdträd, som oftast brukar vara en björk. Efter ett antal år är trädet ”sprängt” i två delar. Olika former av dekokt och te på sprängtickan har druckits i hundratals, till och med kanske tusentals år, i Ryssland och östra Europa. Även norra delarna av Norden har gjort dryck på svampen.

I handeln säljs chaga som pulver eller hela bitar, och brukar kosta mellan 1 500 kr och 4 000 kr per kilo. Men det är betydligt roligare att plocka själv. Hemma i skogarna där jag bor har jag spanat in några stycken, men när jag paddlade kanot med min dotter i Immeln i norra Skåne och slog läger på en liten öde ö visade det sig att vi valt ett riktigt chagaparadis. Några björkar låg sprängda i två delar, och eftersom sprängtickan är nästintill integrerad med björken är det bäst att karva loss bitar från den ”bortsprängda” delen snarare än ”stubben”.

Så här känner du igen sprängticka

Man känner igen sprängtickan på den nästan svarta grovspruckna ytan, som nästan ser ut som förkolnad bark. Inuti är den brungul, porös och inte konstigt nog lite svampaktig. Det krävs i regel kniv eller yxa för att få loss större bitar, och därför måste du fråga markägaren om lov innan du tar från ett levande träd, även om det är dödsdömt. Får du med dig mycket kan det vara bra att torka de du tänker spara så att svampbitarna inte möglar.

Så här kokar du chaga

Du kan koka din chaga både genom att riva svampbitarna till pulver eller genom att koka bitarna hela, om ca 2×2 cm. Eftersom sprängticka är så brutalt rikt på antioxidanter är det bäst att bara värma upp vattnet till 80–90°C och sedan stänga av plattan och låta beredningen stå och dra, minst någon timme men gärna över natten. Till slut har du en dryck med nästan samma färg som kaffe.

Sedan är det bara att hälla upp i koppar. Kan drickas både varmt och kallt. Och den där biten du kokade på kan användas flera gånger; ända tills svärtan i chaga-teet bytts mot en svagare ljusbrun ton. Då är det bara att slänga biten och ta en ny.

Så nästa gång du är ute i skogen kan du hålla ett öga öppet för denna spännande dyrgrip. Men förväxla inte sprängtickan med en vanlig vril, och glöm inte att kolla med markägaren om du får ”skörda” tickan eller ej! För sprängtickan är inte som vanlig svamp och lyder inte under allemansrätten.

/Fabian Rimfors

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”15837,15847″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” column_number=”2″ grayscale=”no” choose_frame=”default”][/vc_column][/vc_row]


0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.