Man vet att man valt rätt plats för sina bopålar när man slår upp tidningen en söndagsmorgon och serveras frestande text och bilder hämtat runt husknuten. Svenska Dagbladet gör som så många andra och toppar tidningen med en resebilaga om Österlen, eller ”Sveriges Provence” som en del säger. Visst minner landskapet på sina håll om södra Frankrike, men som artikeln påpekar så flanerar färre skepparkavajer på Österlen, och kanske borde det rätt och slätt kallas ”Sveriges vackraste hörn” i stället.

I Brösarp är i stort sett alla verksamheter och turistmål öppna och tillgängliga året runt. Stora delar av Österlen går dock i idé över vinterhalvåret så efter en lång vinter är det skönt att påminnas om allt vi kan utforska och ta del när konstrundan ringt in den nya säsongen.

Primörodlingar, vingårdar, konstnärsbyar och toppkrogar, varvat med dimhöljda hedar, lövsprickande bokskogar och milsvida sandstränder. Lyxchoklad eller lokal äppelmust. Vild ramslök eller stolt fjällskivling. Inom en halvtimmes radie öppnar sig ett digert utbud av kulinariska höjdpunkter och storslagna naturupplevelser. Jag känner igen mig i Emma från Talldungens avslutningsfras:

”Vi ligger mitt i myllan, vi har orörd skog runt husknuten, stränder och fält som förser oss med råvaror utan långa transporter. Det lockade oss hit. Och ja, skönheten förstås.”

”Långsamhetens ljuva lovsång”, SvD söndag 24 april 2016

Categories: MatNatur

Vi använder cookies för att förbättra din webbläsarupplevelse genom att komma ihåg att du har loggat in. Om du fyller i ett kontaktformulär använder vi cookies för att komma ihåg dina uppgifter till nästa gång. Vi använder tredjepartscookies för att spåra hur du använder vår webbplats, till exempel vilka sidor du besöker och hur lång tid du spenderar på dem. Detta hjälper oss att få en bättre förståelse för hur människor använder vår webbplats och hur de kommer åt den.