[vc_row][vc_column][vc_column_text]Det har varit några väldigt varma dagar och man har fått leta djupt i barnens garderober efter sommarkläder och botaniserat vinden efter svala sandaler. Det är då verkligen härligt att barnens förskola här i Brösarp, Utsiktens I Ur och Skur, både njuter av värmen och samtidigt har möjlighet att ducka för en stekande sol. De åt nu i veckan även frukosten vid 7.30 utomhus, eftersom det var alldeles lagom varmt under taket (eller ”hushuset” som barnen kallar det) på förskolegården. Mellanmålet äter de så gott som alltid där, ibland även lunchen. En stekande eftermiddag hittar jag i stället barnen på förskolans baksida där stora björkar ger härlig skugga åt alla och den stora grässlänten bjuder in till ”rullalekar”. I skogsdungen strax där bakom bjuds både äventyr och ett uteklassrum.

Genom att vår förskola har anammat Friluftsfrämjandets I Ur och Skur-pedagogik så tror man att ett upplevelsebaserat lärande är det bästa för barnen. Naturen är redskapet. Genom att få prova, känna, lukta, rulla eller se får alla barn chans att ta ny kunskap till sig. Bäst möjligheter till det finns så klart utomhus och tack vare att både Brösarps förskola och skola har en så varierad utemiljö är våra förutsättningar utmärkta. Som förälder är man ju dessutom ganska tacksam över den forskning om visat att I Ur och Skur-barn, som tillbringar mycket tid utomhus, är betydligt mindre sjuka än andra barn. Dessutom är det ur ett genusperspektiv mindre risker för könsstereotypa roller när man vistas mycket ute. Pedagogerna vittnar om att utevistelsen och naturäventyr bryter upp grupperingar och suddar ut en del av skillnaderna mellan tjejer och killar. Däremot finns det inte, som många tror, något förbud mot att även vistas inomhus utan förskolans fina lokaler är också viktiga.

Våra barn älskar sin förskola. 4-åringen har alltid mest grus i skorna, tar varje tillfälle som finns till vattenlek och låter fantasin flöda.  2-åringen går gärna på utflykt och spanar efter fåglar i kikaren (gjord av en toarulle) och kan redan urskilja några få arter. Hans favoriter är kråkan och ugglan.

Vet du förresten var ur betyder i frasen i ur och skur? Det har med vatten att göra och användes i gammelsvenskan för yrväder och fint regn. Läs mer om uttrycket här!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_single_image image=”16452″ border_color=”grey” img_link_large=”” img_link_target=”_self” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]

Categories: Natur

0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.