[vc_row][vc_column][vc_column_text]Vi ägnade söndagen åt lite avancerad provsmakning ute i det gröna. Omdömena varierade mellan ”syrligt och friskt”, till ”mjöligt och beskt” eller bara lite ”stickigt” när de tre barnen provsmakade sig fram mellan granarna i skogen. Det är ju nämligen säsong för granskotten nu som är så där alldeles perfekt ljusgröna, späda och mjuka. Men varje gran har olika smak så genom provsmakning vid varje gran såg vi till att få de bästa exemplaren med oss.

I år gör vi inte bara vår nu traditionsenliga granskottssirap utan vi provar också på att göra granskottsdricka. Recepten är förbluffande enkla och ingredienserna både få och nära nog gratis. Sirapen, som vi sen gödslar våra frukostpannkakor med året runt, görs genom att hälla lika delar granskott och socker i en glasburk och sen ställa i soligt fönster tills det ”smält”. Granskottsdricka har vi inte provat förr, men receptet är precis som flädersaft fast med granskott, i rostfri bunke varvat med skivad ekologisk citron och sedan en sockerlag som hälls över. Om tre dagar ska vi provsmaka!

Turen i skogen bjöd förresten på en hel del spännande skalbaggar, någon uggla och en ekorre. Men det mest spännande djurmötet fick vi på vägen dit längst upp vid Fru Hammars väg. Där ligger nämligen en smått sagolikt trädgård som en bäck rinner igenom, via en rad stenmurade smådammar. På botten av dammarna var det alldeles svart av grodyngel. Vi blev spontant guidade förbi tiotusentals grodyngel av husägaren Sven Plavén, som inte bara kan ha byns finaste trädgård utan som också råkar vara byns historienestor. Därför fick vi också lära oss att grodyngel på skånska heter puggespi. ”Pugge” betyder groda och ”spi” är helt enkelt en spya. Och visst såg nästan de täta stimmen av grodyngel ut som grodspyor!

Men ifall vi, som i rubriken, kan kalla granskott för ”granaglyttar” frågade jag aldrig Plavén. Det är eget ”hiddeepo” som så klart anspelar på skånska barn som brukar kallas glyttar.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”16467,16468,16473″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” column_number=”2″ grayscale=”no” choose_frame=”default” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]

Categories: MatNatur

0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.