[vc_row][vc_column][vc_column_text]Jag står på en parkering i Kivik med sju sportklädda konferensdeltagare och en kompis. Solen värmer och det är bäddat för en fin tur mellan Kivik och Haväng. Tillsammans med en kompis ska jag guida konferensdeltagarna genom ett vackert naturreservat – Vitemölla strandbackar. Precis som i Drakamöllan är det sandstäpp. Området är väldigt vacker och jag har inte varit här i strandbackarna sedan min farmor tog med mig hit på 70-talet.

Svett och en rejäl genomkörare hade önskats av deltagarna. När vi väl stod på parkeringen visade det sig att ingen i gruppen egentligen hade cyklat så värst mycket mountainbike. Då är just Vitemölla strandbackar ett ganska bra ställe att börja på; terrängen är flack och du behöver inte jobba så mycket med växlarna, mest hålla koll på att stigen och undvika sandpartierna.

Min kompis, som till vardags guidar och hyr ut cyklar i Ravlunda, tar täten ner för pittoreska Moriabacken i Kivik och viker av mot Vitemölla tätt följd av våra nya terrängcyklister. När vi passerar det lilla fiskeläget innan strandbackarna sjunker farten markant. Alla, inklusive jag själv, vänder och vrider på huvudet. Trots att jag färdats här oändligt många gånger kan jag aldrig titta mig mätt på hur vacker det är i Vitemölla. Det ena huset mysigare än det andra.

Vi pumpar på och efter en halvtimme längs sandiga stigar och brokiga tallar kommer vi ut vid Haväng. Vi tar oss upp till den över femtusenåriga Havängsdösen och njuter av brisen mot pannan. Fikan packas och utsikten bedåras.

På vägen hem frågar vi om någon vill testa att cykla ut för någon av strandbackarna. Hälften knatar upp och kastar sig (om än försiktigt) utför backtimjan, hedblomster och sandnejlika. En lagom utmaning för den som aldrig cyklat utför en sandstäpp förut, och mjukt om någon skulle ramla. Det är idel glada miner nere vid sluttningens slut och de känner att de bemästrat backen.

Väl inne i Kivik igen genar vi in förbi biografen och sedan väntar Moriabacken med sitt motlut som kramar sista musten ur våra deltagare som till vår förtjusning väljer att sitta kvar på sadeln uppför den branta backen.

Allt som allt tog det två timmar att cykla de knappa fem kilometerna till Haväng tur och retur från Kivik, fikan inkluderad. Alla är nöjda, inte minst jag som inte varit i strandbackarna på över 30 år, och jag kommer nog snart att sticka dit igen, fast med barnen och badlakan.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”16482,16480,16479,16478″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” column_number=”2″ grayscale=”no” choose_frame=”default” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]


0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.