[vc_row][vc_column][vc_column_text]Halvannan timme ut i havet ligger Österlens halvsyster, den danska solskensön Bornholm med sina kritvita stränder och majestätiska granitklippor. Perfekt för en weekend medan barnen är borta tänker jag och min fru, slänger in packning, tält och cyklar i bilen och sätter av mot färjan i Ystad. Från att vi lämnar Brösarp bakom oss till att vi landstiger i Rönne tar det mindre än två och en halv timme.

Bornholm påminner om Österlen på många sätt. Grovt räknat är det ungefär samma storlek, folkmängd och geografi, men är på den soligaste platsen av vårt grannland känns det ändå så exotiskt och annorlunda. Ön består till två tredjedelar av granit, vilket syns oerhört tydligt med alla bergsknallar och klippor som är närvarande nästan överallt.

Vi styr kosan österut och kör genom den stora skogen Almindingen (Allmänningen) som breder ut sig mitt på ön. Här vandrar europeiska bisonoxar för att hålla den kuperade skogen i skick och här tronar också Rytterknægten med sina 162 meter över havet. Vi svänger av in till Ekkodalen där lodräta granitklippor genom århundraden hjälpt bönderna att locka korna. Som namnet antyder studsar ekot genom dalgången och når korna oavsett var de befinner sig.

Efter en dijonburgare och brown ale i idylliska Svaneke bär det av mot Gudhjem. Denna måleriska lilla stad är officiellt en äkta ”bergsby” och vore det inte för alla färgglada korsvirkeshus skulle man kunna tro att den låg på en sluttning i Sicilien. Här växer stora fikonträd i vartenda gathörn och berget sticker ut lite varstans. Här uppfanns den rökta sillen och här säljs också världens största glass, fast vi väljer den godaste i stället, Chris & Marios hemlagade krämiga glass på den branta gatan ner mot hamnen.

Dag två tar vi serpentinvägen ut ur staden. Först gör vi ett besök i Bornholms alpina skidbacke, Skibakken Slettegård, mindre än tio minuter från Gudhjem. Det är mest nyfikenheten som driver oss hit mitt i sommarvärmen; för att titta på de tre nerfarterna, timmerstugan och den nyinstallerade Doppelmayrliften som transporterar upp skidåkarna till den fantastiska utsikten i Danmarks enda riktiga skidbacke.

Därefter åker vi till Hammeren där Bornholm On The Rocks arrangeras just denna helg, en outdoorfestival där man kan testa en mängd olika aktiviteter, allt från Kitesurfing och SUP, till bergsklättring och zipline. Vi kombinerar detta med en tur runt Hammershus, den jättelika borgruinen på klipporna 74 meter ovanför det brusande havet. Här tar vi mountainbikecyklarna runt på en tuff tur, lite för tuff för att kunna cykla hela vägen. Det är väldigt bergigt och kuperat och nästan omöjligt att förstå att man befinner sig i Danmark.

Vi åker tillbaka till Gudhjem och avrundar kvällen med bornholmsk öl och ”sol över Gudhjem”, den klassiska rätten med rökt sill på rågbröd med röd lök och solig äggula.

Söndagen börjar vi med en trädtoppssafari på Bornholms klätterpark Til Tops. Här blandas utmaningar för både stora och små, med början 1,5 meter över marken för de minsta till 16 meter på den svåraste banan. Det är riktigt roligt att åka zipline i över 200 meter.

Det är mycket små avstånd på Bornholm. Därför kör vi ner till Nexö för att käka de berömda smörrebröden på Delikatessen. Det är enkelt och gott och vi förstår varför de fått så fina rekommendationer i svenska tidningar.

Innan färjan går tillbaka till Ystad kör vi ner och badar lite på de kritvita stränderna vid Dueodde. Även här är det svårt att förstå att vi är på nordliga breddgrader. Havet glittrar i turkosa färger och badtemperaturen är helt ok. Vi försöker vågsurfa lite med bara kroppen men det funkar sådär utan bräda. Vi får ta med brädor nästa gång helt enkelt.

Det blev en fullspäckad helg på Bornholm. Vi kommer att åka dit igen. Det ligger ju så nära och är likt men ändå så olikt och exotiskt. Kanske när fikonen mognar i oktober.

/Fabian

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”16696,16687,16689,16691,16682,16683,16690,16695,16694,16693,16692,16684,16697,16688,16698,16685,16686″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” column_number=”2″ grayscale=”no” choose_frame=”default” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]


0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.