[vc_row][vc_column][vc_column_text]De första minusgraderna kom i natt. Och samtidigt är det bara fem veckor sedan vi badade i 22-gradigt vatten i Hanöbukten några kilometer bort. Tiden går så fort att det känns som att jag måste instämma i jargongen att allt har sin tid. Visserligen älskar jag vinterns gnistrande snö och friska minusgraden, men likväl är det ett farväl av det stora smörgåsbord naturen serverar under den gröna årstiden.

En tid som sjunger på sista refrängen för i år är havtornens. De gyllene små bären som under senare år börjat dyka upp i matbutikernas frysdiskar till ungefär samma priser som hjortron. Havtorn är fullkomligt fullproppade med vitaminer: A, B, C, E och K. Stor del av alfabetet. Ett enda litet brandgult havtornsbär innehåller lika mycket C-vitamin som en hel apelsin. Och dessutom har de en smak som ibland påminner om passionsfrukt.

Havtorn trivs vid kusten och vi har mycket kust i närheten av Brösarp. Vi brukar skörda en säck och slänga in i frysen. Sedan använder vi det mesta till att göra en sylt på havtorn och apelsin. En hel del av bären går också till att stoppa i smoothie på morgonkvisten. Det går fortfarande att hitta havtornsbär som fortfarande sitter kvar likt majskolvar på sina kvistar. Och du inte plockat redan så börjar tiden rinna ut, och annars får du leta i frysdisken.

/Fabian[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_single_image image=”16934″ border_color=”grey” img_link_large=”” img_link_target=”_self” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]

Categories: MatNatur

0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.