[vc_row][vc_column][vc_column_text]

De allra bästa höstdagarna är ganska få. Då när löven är eldröda, gula och orangelysande och fortfarande sitter åtminstone delvis kvar på träden. När skolen skiner och luften luktar friskt och jordigt. Då vill man vara ute och skogen är visserligen fantastisk, men även trädgården kan räcka till.

Vi tog varsin burk och knallade ner till hagtornsbuskarna, som ingår i vår vildvuxna häck. De är ganska bortglömda bär här i Sverige, men varför ska nypon och rönnbär egentligen vara naturligare att plocka in i hushållet? En snabb googling visade ju att de inte alls var giftiga, utan tvärtom fungerat som medicin mot hjärtbesvär.

Nu var det sista rycket att få ner några hagtorn innan de svartnar eller skrumpnar. Det blev inga mängder vi plockade ner, men fyraåringen tog det på stort allvar och tog bara de allra finaste. Tvååringen hann plocka, tömma ur på gräsmattan och sen plocka i burken igen. Sedan skar vi ner ett Brösarpsodlat päron i samma kastrull och kokade de hela bären.

För att få bort kärnorna, som är ganska stora, fick vi sila i efterhand och resultatet blev en lagom stor burk av en sötsyrlig len sylt som innehåller aningens beska i eftersmaken. Syskon till både just nypon och rönnbär. Jag tror den blir perfekt som topping på en pepparkaka med ädelost eller bara en enkel rostad macka.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”16944,16943″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” column_number=”2″ grayscale=”no” choose_frame=”default” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]

Categories: MatNatur

0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.