[vc_row][vc_column][vc_column_text]Barn som går på Utsikten förskola i Brösarp får ju ta del av Friluftsfrämjandets I Ur och skur-pedagogik. Där ligger fokus på upplevelsebaserat lärande och utevistelsen i naturen är upplevelsen man lär sig genom. Hur kan vi till exempel beskriva skillnaden mellan att hålla en grankvist i handen jämfört med skalet från ett bokollon så att kompisarna kan förstå vad det är utan att se det?

Den frågan fick vår 5-åring och hennes kompisar svara på när det var säsongstart för Mulle. Som I Ur och Skur-barn på förskola är man automtiskt medlem i Friluftsfrämjandet och steget är dessutom inte särskilt långt till att vilja hänga i nya skogar under helgerna.

Vår 5-åring längtade i flera dagar till den första Mulleträffen och med ryggsäck på ryggen tågade hon ut i bokskogen strax utanför Skåne-Tranås där den första träffen var. Två ledare och ett tiotal barn följde med och det dröjde inte länge förrän vi identifierade både hästhovar i leran och hästbajs på en äng. Barnens upptäckter fick i mångt och mycket styra de tre timmar som spenderades tillsammans, men även de inplanerade övningarna utgick från upplevelsen. Vår flicka fick en sak från naturen i handen bakom ryggen och skulle beskriva den så att kompisarna kunde gissa rätt.

– Inte len. Taggig och vass.

– En sten?

– Nej! Lång och smal.

– En grankvist?

– Ja!

Pannkakor, smörgåsar, bananer och varm choklad plockades noggrant upp ur ryggsäckar och dessutom hann barnen börja bygga en koja och leka skeppsbrott i naturen. Tre timmar lät långt på förhand men gick fort ute i naturen och möjliggjorde dessutom att barnens upptäckter fick lov att ta tid. En sann oas i en jäktad vardag.

Kommande Mulleträffar sker på olika platser. Skåne Tranås och Brösarp har en gemensam lokalförening och träffarna för Mulle, Strövare och Lufsare turnerar runt i olika vackra naturområden. Det finns ju så mycket att upptäcka och dessutom vet ju ingen inte riktigt var Mulle håller hus. Barnen avslutade med att ropa efter Mulle med den sedvanliga frasen ”Hej Kollikok” tre gånger, men denna gång verkade Mulle vara i en annan skog. Kanske dyker han upp nästa gång!

Friluftsfrämjandet Skåne-Tranås

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_single_image image=”17220″ border_color=”grey” img_link_large=”” img_link_target=”_self” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]


0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.