[vc_row][vc_column][vc_column_text]När blommar gullvivorna i Brösarps backar? Det är en av de absolut vanligaste frågorna turister ställer angående Österlen. Jag fick den så sent som i går och har redan svarat på den några gånger denna vår. Denna fridlysta lilla gula blomma har satt djupa spår i bygden. Inte bara pryder den bröstet på vår fotbollsförening, den har gett namn år byns svettiga motionslopp (25 maj) och vår trädgårdsförening. Men framför allt klär den Brösarps södra backar i sin gyllene skrud så här års.

På andra håll i Skåne säger folk ”kattastövla”. På Öland kallas den ”gökbyxe” och i Bohuslän för ”majnycklar”. Hildegard av Bingen var inne på något liknande och kallade den för himmelsschlüsselchen, ”små himlanycklar”, när hon på 1100-talet rekommenderade örten mot melankoli. Men oavsett lokala dialekter heter den alltid primula veris, vilket är latin och betyder vårens (veris) första (primula). I Skåne, Halland och Örebro län är gullvivan fridlyst, men på många andra håll är den populär att plocka i bukett. I Närke och på Ålands är den landskapsblomma.

Det är inte bara mot melankoli Brösarps mest känna blomma har använts. Jordstammen har beretts mot bronkit, då den ger ett slemlösande medel som verkar urin- och svettdrivande. Blommorna ska tydligen besitta samma egenskaper men då som ett aromatiskt te. Även konfekt kan vår lilla primula veris sätta på meritlistan. De slemlösande Verispastiller som under de båda världskrigen fick ersätta senegarot bereddes av gullvivans rot.

Så när blommar gullvivorna i Brösarps backar? Jo, de blommar nu, sedan en kort tid tillbaka. Vilket vanligen betyder från mitten av april och en bit in i maj.

/Fabian

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”17301,17299″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” column_number=”2″ grayscale=”no” choose_frame=”default” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]

Categories: Natur

0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.