[vc_row][vc_column][vc_column_text]Allt fler vill komma till södra Sverige på besök. I hela Skåne växer turismen, både räknat i omsättning och arbetstillfällen. På bara ett år, mellan 2015 och 2016, ökade turismen med fem procent visade nya siffror häromdagen från HUI Research.

I Brösarpsbygden är den där växande turismen närvarande hela året runt. Det är inga horder av människor som kommer resande i november och april, men det är ändå tack vare turismen som jag kan gå ut och ta en öl mitt i veckan i min by med 700 invånare eller äta på en av Sveriges bästa restauranger. För Gästgifveriet och Talldungens gårdshotell hade aldrig funnits utan alla besökare, liksom mycket annat i form av service, utbud och kultur.

”Till oss kommer man för att få lugn och ro i ny miljö”

Ändå är det inget av det ovan som turisterna söker när de åker hit. Den allra största reseanledningen till att besöka sydöstra Skåne är att man vill ha lugn och ro och byta miljö. Där skiljer sig Österlen från resten av Skåne, där den främsta reseanledningen är att besöka släkt och vänner. Men till oss kommer man för att få lugn och ro i ny miljö. Allt fler danskar, men särskilt tyskar (ökade med 20 procent mellan 2015 och 2016), reser hit för att få andas frisk luft, känna naturens helande inverkan och lugnets stillhet.

Vi Brösarpsbor må brösta upp oss över den fantastiska servicen som gör att vi kan mäta oss med betydligt större orter, men vår verkliga skatt är backarna, skogen, havet och luften. Dimhöljda hedar och porlande källor … brusande vattenfall och oändliga stigar. Det kan tyckas lite paradoxalt att vi bybor då kämpar för att det ”ska hända så mycket” med arrangemang, upplevelser och turistsatsningar men sanningen är ju att det när turisterna reser till oss för lugn och ro – så vill de både njuta av äppelblom, gullvivor och böljande backar som att äta gott, sova i nymanglade lakan och fynda inredning.

Bara vi aldrig glömmer att tystnaden och lugnet är den mest värdefulla skatt vi har. En 3-barnsfamilj kan skriva under på den saken vilken dag i veckan som helst.

PS. För den som inte kan få nog av tystnaden och stillheten så finns Mariavalls kloster någon mil från Brösarp.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”16915,17121,17118,17117,17112,17310,17116,17119,16364,16408″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” column_number=”2″ grayscale=”no” choose_frame=”default” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]

Categories: Natur

0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.