[vc_row][vc_column][vc_column_text]

När jag berättade för en kompis att dagens planer var att plocka fläderblommor och göra saft så ställe han snabbt en motfråga.

– Jaha, har ni buske i trädgården?

Men innan han ens avslutade meningen så ångrade han sig och fortsatte …

– Eller, det behöver man ju verkligen inte ha, för det växer ju överallt!

Så är det verkligen. Fläderbuskar (Sambucus nigra) växer överallt i Brösarpsbygden, så den som inte har någon i sin trädgård behöver verkligen inte gå lottlös. Vår treåring ägnade till exempel bilturen häromdagen mot Skåne Tranås åt att identifiera fläderbuskar längs vägen. Han hittade många.

Vi har visserligen en buske i trädgården, men den mäter ännu bara 40 centimeter över jorden och producerar bara någon enstaka blomma. Vi promenerade i stället iväg till min pappas äppelodling där fläderbuskar tillsammans med bland annat björkar och körsbärsträd utgör häckar och köldfång mellan odlingarna. Vi hade i ärlighetens namn inte behövt gå så långt heller, för på vägen genom samhället passerade vi flera buskar.

Men nu hade vi målet inställt på ett par fina buskar och färden dit, förbi äppelträd med små växande kart, som är både vacker och rogivande. Barnen passade på att plocka fylliga buketter hem till köksbordet i takt med att vi passerade vallmo, klöver, smörblommor och en handfull andra vildväxande blomster som vi inte vet namnet på.

Ett 60-tal fläderblommor följde sedan med oss hem och efter att ha fyllt lagret rejält med ekologiska citroner och råsocker så finns nu en dubbel sats flädersaft under tillverkning i köket. Varför ha citronsyra på påse som är tillverkad av Aspergillus niger (svartmögel) när det smakar så mycket godare med äkta vara? Nej, hellre syrlighet från citron än E330!

Om fyra dagar sker provsmakningen. Då har nog blommorna vissnat på köksbordet, men smaken av sommar har vi i saftflaskor hela vintern. Fast innan dess kan vi njuta av bären.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”17483,17482″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” column_number=”2″ grayscale=”no” choose_frame=”default” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]

Categories: MatNatur

0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.