[vc_row][vc_column][vc_column_text]Den betraktas som ett av våra vanligaste ogräs. Men annat var det förr. Det sägs att munkarna förde in den i Sverige under medeltiden, men det är fel. Detta ogräs odlades redan under järnåldern, långt innan vi hade kloster i Skandinavien. Munkarna odlade visserligen denna vilda kål både som läkeört och som grönsak. Även på svenska slott och herrgårdar odlades den en gång i tiden som grönsak, och det är därifrån den spridit sig till var och varannan trädgård där den i dag ses som ogräs.

Jag pratar om kirskål, vilket vi har massor av i trädgården. Några gånger har vi förvällt den och gjort ”nässelsoppa” på den. Fast i ärlighetens namn är det mycket godare att göra soppan på riktiga nässlor, så i den bemärkelsen är kirskål tämligen överskattat.

Därför blev jag väldigt förvånad över ett recept jag hittade på en vägg på den ekologiska kursgården Ecotopia i Bondrum en knapp mil söder om Brösarp. ”Koreansk kirskål” var rubriken. En delikatess enligt koreanerna, och som Ecotopia verkligen vill rekommendera.

Koreansk kirskål

250 g kirskål (helst ung och färsk)
Sesamolja till stekning
3 pressade vitlöksklyftor
½ msk havssalt
2 msk sesamolja
2 msk hackad purjolök
Sesamfrön

Först sköljde vi kirskålen noggrant. Sedan kokade vi den i lättsaltat vatten i några minuter. Och därefter sköljde vi den igen i kallt vatten och kramade ur den. Sedan stekte vi den i en wokpanna på hög temperatur, tillsammans med vitlök, salt, sesamolja, sesamfrön och purjolök.

I vårt fall valde vi att äta den koreanska kirskålen med ugnsbakade grönsaker, som potatis, morot, broccoli, blomkål och hela vitlöksklyftor. Lite chipotledressing slank också med.

Och vi håller med koreanerna. Kirskålen är en delikatess, som vi kan frossa i så mycket vi orkar så länge den växer så att det knakar.

/Fabian

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”17488,17491″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” column_number=”2″ grayscale=”no” choose_frame=”default” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]

Categories: MatNatur

0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.