[vc_row][vc_column][vc_column_text]På Österlen finns verkligen guld och gröna skogar. Allt dessutom i stort sett inom Verkeåns väldiga naturreservat. Skogarna är välkända, men att här finns guld är lite mindre känt, även om nu SVT basunerat ut det faktum att guldfyndigheterna här i krokarna är ovanligt höga, till och med ovanligt höga för att vara i Europa. Hela åtta gram per kubikmeter.

Geologer har känt till detta länge, att det finns guld längs vår kust. Där finns nämligen en del ställen på Ravlunda skjutfält vid Haväng med så kallad svartsand. Denna magnetiska svarta sand är ofta ett tecken på att där finns guld.

Som tur är så äger Försvarsmakten marken, så det lär inte bli något Klondyke, vilket kanske visserligen hade smält in bra i den prärieliknande sandstäppen på Haväng. Jag vet precis var det finns svartsand på skjutfältet. Innan guldruschen sätter i gång så stack vi dit med barnen, en murarhink och några mörka tallrikar som vaskpannor.

Morgonstund har guld i mun. När vi kommer ner till stranden ligger havet spegelblankt och det sitter en barnfamilj i morgonsolen ett hundratal meter bort. De undrar nog varför vi kommer hit med en jättehink och börjar vaska svart sand med tallrikar. Barnen tycker det är superspännande. De tar lite sand i tallriken och sänker ner den i murarhinken så att vattnet kan sila sanden och guldkornen sjunka till botten. Det är bara det att guldkornen är så små så vi ser inte om vi får något guld i pannorna.

Efter en halvtimme är vi mätta på vaskandet. Äldste sonen hade nog förhoppningar om att vi skulle hitta några guldklimpar men han är nöjd ändå. Ett litet äventyr blev det ändå även om vi inte grävde något guld.

SVT: Guldrusch kan vänta Österlen

Ystads Allehanda: Han hoppas hitta guld på Ravlunda

/Fabian

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”17535,17534,17538,17536″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” column_number=”2″ grayscale=”no” choose_frame=”default” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]

Categories: Natur

0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.