[vc_row][vc_column][vc_column_text]I dag blåser brisen åt rätt håll och temperaturen känns bra. Det ska heller inte regna eller vara stekande sol. Lagom helt enkelt! En perfekt dag för stranden. Vi packar bilen med brädor, båtar, bollar och diverse andra strandleksaker och kör de sex kilometerna ner till havet.

Vi väljer Gamla Knäbäck, där Knäbäcken rinner fram så försiktigt och där de berömda Knäbäckshusen en gång i tiden låg innan de flyttades till Rörums strand. Gamla Knäbäck i norra delen av Ravlunda skjutfält är idealiskt för barnfamiljer. Det går att få skugga under träden vid bäcken, och bäcken är så grund att det finns ingen risk att någon drunknar. Dessutom är det jättelätt att leda om bäcken, vilket både vuxna och barn verkar tycka är kul, och därför rinner vattnet alltid olika vägar varje gång man är här.

Ute i havet finns både långgrunda och djupare bottnar, allt efter tycke och smak. I dag spelar det inte någon större roll för oss. Vi ska inte dyka, men väl ro gummibåt och åka skimboard. Vi börjar med brädan. En så kallad ”woodie” eller ”cruiser board”. Alltså en skimboard för inlandssurfing snarare än vågsurfing.

Skimboarding, eller skimming, uppstod på 1920-talet i södra Kalifornien när badvakter på Laguna Beach ville surfa vågor som var för snabba och grunda för vanliga surfbrädor. I dag har det förvandlats till en sport där man som sagt skiljer på ”wave riding” och ”flatland/inland”, men där båda varianterna är fulla av trick, volter och glidande konster.

I dag väljer vi att skimma i Knäbäcken. Fåran är kanske som djupast fem centimeter vilket passar oss perfekt med vår woodie för inlandskonster. Fast några konster blir det inte. Bara konstigt tror jag folk som tittar tycker. Det är inte så lätta att kasta brädan alldeles lagom och sedan hoppa på och glida i väg i den knappt porlande bäcken. Det påminner mycket om skateboard, men det krävs mycket mer timing och precision, och är hur kul som helst.

Men vi har ju även gummibåt med oss, vilket treåringen tycker är betydligt roligare än skimboard. Det blir en lite miniexpedition bland småvågorna, som för yngste familjemedlemmen verkar kännas som en spännande sjörövartur runt Kap Horn. Efter lite vattenmelon blir det lite lek med boll och blandade aktiviteter, innan vi far hem och spanar efter de berömda lamadjuren på vägen.

/Fabian

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”17556,17555″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” column_number=”2″ grayscale=”no” choose_frame=”default” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_video link=”https://youtu.be/x0Jeagoc1nc”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_video link=”https://youtu.be/J5A04G_4Aks”][/vc_column][/vc_row]

Categories: NaturSport

0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.