[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Allt regn som fallit under juli månad har ju sina uppsidor. Gräsmattan är grön och frodig. Behovet av vattning i trädgården har varit blygsamt. Under gårdagens löprunda i skogen sprang vi på ett kantarellställe som var sådär guldgult och frodigt som det blir tack vare regnet. Det är också tack vare regnet som blåbären frodas i skogen just nu, trots dyster prognos för riket i sin helhet.

En femtedel av Sveriges yta täcks av blåbärsris. Sedan ett par år tillbaka gör SLU en prognos för tillgången på blåbär i landets skogar. Uppgifterna bygger på observationer gjorda av den landsomfattande Riksskogstaxeringen och avser skogar med förekomst av blåbärsris. Prognosen för 2017 spådde ett dåligt bärår i Norrland och ett osäkert år i Svealand och Götaland. Precis som för många andra bär och frukter är det nattfrosten som ställt till det under den viktiga blomningstiden, vilket har gjort att många blommor dött och då minskar även underlaget för mogna bär.

Men i skogarna runt Brösarp är tillgången faktiskt god. Nattfrosten kanske inte drabbade just dessa blåbärsskogar och sedan har rätt mängd av regn och solsken gynnat skörden. Blåbärsriset står tätt både i skogarna precis intill byn och i de lite större väster om byn. Ännu fler och större bär var det nog förra året, men tillsammans med vår treåring och femåring (rustade i galonkläder och stövlar) fick vi ihop fyra liter blåbär på ett par timmar. De där två små lyckades nog bidra med en handfull bär i burken men fick desto fler i magen. Lite skogshallon hittade vi också.

 [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_single_image image=”17574″ border_color=”grey” img_link_large=”” img_link_target=”_self” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]

Categories: MatNatur

0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.