[vc_row][vc_column][vc_column_text]Det är fredag kväll och enligt prognosen skulle Lucifer komma i natt, den värmebölja som plågat Europa med temperaturer på upp till 46 grader. I stället för efterlängtad värme skulle vi i stället få åska och hällregn stämplat med klass 1-varning. Men säg det väder som gör som meteorologerna säger. När vi tittar på senaste väderprognosen är ovädret som bortblåst. Inte ens en millimeter regn är i antågande.

Jag har lovat vart och ett av barnen att vi ska ut och tälta, bara jag själv tillsammans med ett av barnen åt gången, efter ett upplägg som passar respektive barns ålder. Vi börjar i mitten med femåringen, och hon vill cykla till Haväng och slå läger, vilket ju går fint i kväll om Lucifer nu inte kommer.

Med varsin ryggsäck cyklar vi Skåneledens lite enklare väg österut från byn. Efter mördarbacken vid Skepparps vingård svänger vi av och tar genvägen genom Dammåkra och kommer strax därefter ut på den prärieliknande sandstäppen där hundratals får går och betar medan solen så sakteliga drar sig mot horisonten.

Vi väljer en plats med sagolik utsikt, högt upp och med lite insynsskydd av både levande och döda gamla ekar. Nedanför oss har vi ett brant stup med körsbärsträd, rönnbär och enstaka förvildade äppelträd, och som är enda barriären mellan oss och det oändliga havet.

Först slår vi upp tältet och sedan är det dags för höjdpunkten: provianten! I varje fall enligt våra barn som älskar att den frystorkade Kyckling Tikka Masala vi har med kvällen till ära. Vi sitter ett tag på fortet och dinglar med benen medan vi äter med våra sporkar och blickar ut över den oändliga horisonten. Varje gång man är här slås man över hur otroligt vackert det är. Solen har gått ner och det är dags att krypa till kojs. Vi somnar till vågornas brus och enstaka får som bräker på avstånd. Måtte nu Lucifer hålla sig borta i natt.

När vi vaknar vid sexsnåret är det disigt. Det kommer några få regnstänk på tältduken och när vi tittar på nederbördskartan ser vi att regnbyar just nu sveper upp från Ystad. Vi hade tänkt cykla vidare bort över skjutfältet, till norra delen, och äta björnbär till frukost medan vi spejar efter lamadjuren. Men eftersom regn är på väg packar vi ihop snabbt och väljer att cykla in i den djupa bokskogen så fort som möjligt i stället. Där kan vi söka skydd om så behövs.

Det gör inget att vi missar de stora björnbärsmarkerna i norra delen av skjutfältet. Vi hittar skogshallon i stället. Perfekt frukost. Och i skogen får vi dessutom se fyra stora kronhjortar korsa vägen trettio meter framför oss.

Sista obligatoriska stoppet blir på bron vid Bengtemölle, där pelargonerna ”måste” vattnas varje gång vi passerar. Vattenkannan hänger i ett snöre och fylls på i Verkeån som forsar fram under bron, och barnen tycker det är så fruktansvärt kul att fylla den, så därför har jag inget annat val än att pausa här några minuter. En kilometer senare är vi hemma igen, och strax därefter kommer Lucifer, fast i form av lite lätt sommarregn.

/Fabian

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”17591,17592,17593,17590″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” column_number=”2″ grayscale=”no” choose_frame=”default” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]


0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.