[vc_row][vc_column][vc_column_text]För tre somrar sedan gästades Brösarp av tiotusentals orienterare från hela världen. Finalen i världens största orienteringstävling hölls på Ravlunda skjutfält en halvmil nordost om byn. Bilden från medierna har etsat sig fast i minnet sedan dess. Världens bäste orienterare genom tiderna, fransmannen Thierry Gueorgiou, tar emot jublet likt en kejsare. Han står vid sista kontrollen högt uppe på ett tun i skogsbrynet och nedanför honom väntar 30 000 åskådare på att han ska springa ner i målfållan som segrare. Kulissen är magisk. Bortom mål ligger Hanöbukten och Östersjön i horisonten. Dammet ryker från de som springer i mål och hundratals flaggor vajar i vinden. Det är en surrealistisk syn och ser ut som en Mad Max-film.

Nu står jag här själv på samma plats, tillsammans med min åttaårige son som var med när det begav sig på O-ringen 2014 där han sprang miniknat. Vi är 82 meter över havet, bara 15 meter lägre än toppen på Stenshuvud. Utsikten är enorm. Nedanför oss betar får utspridda i den gyllene kvällssolen. Det ser ut som Provence, eller kanske till och med en bit av den argentinska Pampas om man bortser från havet. Det finns ju lamadjur här.

Skjutfältet är stängt och avlyst. Bommarna är nere. Men det gäller bara motorfordon denna helg så därför har vi cyklat hit. Från parallellvägen cyklade vi upp genvägen via handgranatsbanan i skogen tills vi kom till Bakvägen. Där ligger den berömda höjden där fransmannen tog emot jublet.

Det tar bara någon minut att slå upp nya tältet. Sedan sätter vi oss på en sten, precis där fransmannen stod och tog emot jublet, och myser. Troligen är vi helt ensamma på hela det savannliknande området där skjutfältet breder ut sig för vi ser ingen annan någonstans. Kvällsmaten sväller i sina brandgula påsar medan vi plockar fram sporkarna. Sandstäppen nedanför oss är alldeles gyllengul emellanåt. På slänten nedanför oss växer kilovis med efterrätt. Söta goda björnbär. Vi ser en räv som smiter in i skogen bakom oss. I ryggsäcken har vi både chips och nötter.

Fredagsmys!

/Fabian

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”17618,17609,17612,17614,17611,17610,17613,17616″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” column_number=”2″ grayscale=”no” choose_frame=”default” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]


0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.