[vc_row][vc_column][vc_column_text]Enligt sägnen ska Krogrygg vara en ”vännesten” (vändsten), alltså en sten som vänder sig när den känner doften av nybakat bröd, antingen på egen hand eller med hjälp av trollen. Brödet ska vara av den gamla sorten, ett rejält bondbröd bakat i en vedeldad bakugn. Namnet har den stora stenen fått för att den ser ut som en framåtböjd jätte med krokig rygg som bär på en tung börda.

Mytiska väsen, troll och bautastenar har nästan en förtrollande effekt på barnen. Vår femårige dotter kan inte minnas att hon sett stenen, och det minns inte jag heller om hon gjort tidigare. Sagt och gjort; vi drar ut i skogen norr om Brösarps norra backar för att utforska den där mytomspunna jättestenen.

Vi ställer bilden uppe på parkeringen bredvid skjutbanan. Sedan vandrar vi in på grusvägen som leder rakt ini i skogen och följer den tills vi kommer till en skylt som sätter stopp för biltrafik. Då svänger vi höger och går längs ett gammalt stengärde i riktning mot byn ett par hundra meter … och plötsligt står den där. Bautastenen Krogrygg.

Förr i tiden, när skolan fortfarande undervisade i hembygdskunskap, hade barnen ofta skolutflykter hit. Men nuförtiden har den i stort sett fallit i glömska. Krogrygg står vänd mot bakugnen på Glimmebodagården. Men troligen är det inga troll som vänt den, för det finns en annan sägen som säger att den klövs för att få sten till bygget av just Glimmebodagården eller gården strax söder därom. Vår dotter väljer att tro på trollen.

Mer om Krogrygg

/Fabian

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”17621,17622,17620″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” column_number=”2″ grayscale=”no” choose_frame=”default” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]


0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.