[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Vi känner oss som Indiana Jones i jakten på en försvunnen skatt där vi tränger oss igenom den snåriga skogen. Sällan har jag sett så mycket björnbär. Men inga björnbär utan björnbärsris, och detta känns som en ogenomtränglig djungel.

Skatten vi letar efter är en sten, en mycket speciell sten som kallas Drottningstenen. Enligt legenden ska drottning Blanka av Namur ha klivit upp på sin häst via denna sten, och som bevis ska hennes fotavtryck för evigt ha stannat på stenen.

Det brukar heta att Skåne har varit svenskt i drygt 350 år, sedan freden i Roskilde 1658. Men faktum är att Skåne har varit svenskt tidigare också, mellan 1332 och 1360, under kung Magnus Eriksson. Magnus, som var sonson till Magnus Ladulås, var även kung av Norge (som Magnus VII) och kung av Skåneland, som var ett eget rike under den svenske kungen. Vid sin sida behövde han en fager drottning.

Ingen vet hur Magnus fick höra talas om Blanka av Namur men tydligen ska hon ha varit osedvanligt vacker och klok, så 1334 reste han ner till grevskapet Namur i dagens Belgien för att erhålla om hennes hand. Året efter blev hon svensk, norsk och skånsk drottning.

Sakta men säkert tränger vi oss genom björnbärssnåren medan en hel del svarta bär försvinner ner i magen. Till slut kan vi skönja en liten höjd. Bland stora ormbunkar står döda enar och här upphör alla snår. Solen når inte riktigt ner förbi de täta trädkronorna. Plötsligt ser vi en solstråle som letar sig ner genom grenarna. Den träffar något som ser ut som en likkista, täckt av grön mossa. Detta måste vara Drottningstenen.

Vi börjar leta efter fotavtrycket. Det är lite svårt eftersom stenen är täckt av mossa, men det finns en försänkning mitt uppe på, och med lite god vilja ser det faktiskt ut som ett avtryck av en fot. Kan verkligen Blanka av Namur, drottning av Skåne och förebilden till barnramsan ”Rida ranka” ha varit här i skogen och klivit upp på sin häst från denna sten? Det står två tomma vinflaskor bredvid stenen, så pass gamla att det inte längre finns några spår av etiketter på dem. Uppenbarligen måste det finnas fler som tycker denna plats och sten är mycket speciell.

Huruvida drottning Blanka verkligen var här för snart 700 år sedan får vi nog aldrig veta med säkerhet. Det vi vet är att kyrkorna i både Brösarp och Ravlunda är äldre än så, och att vägen mellan byarna gick här genom skogen, och här är också den högsta punkten längs denna väg. Vi vet också att skogen inte alltid har funnits här och att utsikten härifrån är enorm. Majestätisk helt enkelt!

/Fabian

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”17635,17637,17636,17631,17634,17633″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” column_number=”2″ grayscale=”no” choose_frame=”default” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]

Categories: HistoriaNatur

0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.