[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”15713,15717,15712,15710,15711″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” column_number=”2″ grayscale=”no” choose_frame=”default”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]En sommarmorgon för fem år tittade jag ut över Brösarps norra backar som badade i den arla gryningssolen och fick en flashback. Hade inte jag sett på TV för många år sedan att man kunde åka skidor på gräs? Något på Sportspegeln eller liknande, där män i fartdräkt i full fart fäktade vikkäppar för glatta livet. Jag började googla direkt. Och jo, man kan åka skidor på gräs!

Det heter ”grasskiing”. Och det finns faktiskt som en egen skidsport i Internationella skidförbundet FIS. Jag och en lika skidfrälst polare beställde varsit par grässkidor och nu fem år senare har vi, tillsammans med ett stort gäng kompisar, just avklarat vårt fjärde SM i grässlalom.

Brösarps Alpina Skidklubb, BASK, bildades 1972.

Brösarps Alpina Skidklubb, BASK, bildades 1972.

Gamla alpina traditioner

Den alpina skidtraditionen i Brösarp är gammal. Redan 1972 bildades Brösarps Alpina Skidklubb och backen med liften anlades 1981. Men vårt SM är ingen liten lokal affär. Folk strömmar till från hela landet både för att tävla och titta, detta trots att de flesta aldrig ens stått på ett par grässkidor; barn, pensionärer, amatörer och elitåkare. Jo, för vårt startfält har genom åren stoltserat med välmeriterade vinterskidåkare: juniorvärldsmästare, OS-deltagare, landslagsåkare och världscupvinnare, alla i slalom utom siste i speedski.

Mitt skidintresse är till viss del nedärvt genom släkten eftersom min gammelmorfar tog utförsåkningen till Sverige för länge sedan, men självklart spelade Ingemar Stenmark en stor roll som idol och inspiratör, men utan Ornahög skidbacke och lift 100 meter från hemmet i Brösarp hade det nog inte blivit något överhuvudtaget. Vi är ju många i vårt avlånga land som gillar att åka utför. Nästan var fjärde svensk enligt SLAO (för att inte tala om oss skåningar där jag hört att vi är det mest skidande landskapet, med över 300 000 skidåkare), och självklart spelar närheten till aktiviteten stor roll.

Min äldste son som nu är sex år har lärt sig grunderna i vår lilla skidbacke. Där har han kunnat släppas fri från tre års ålder. Backen är inte större än att man kan skrika upp till toppen, men varierande och utmanande i både lutning och topografi. Perfekt för barn som vill utforska på egen hand, medan föräldrarna har full koll i ögonvrån. Så tack vare vår lilla backe åker vår sexåring sedan två år stora berg, såväl svarta pister som utmanande offpist, både i fjällen och Alperna.

Lilla Ornahög skidbacke ligger några hundra meter från Tockabjär. Så hur konstigt det än låter: gillar du skidåkning har du kommit rätt, både sommar och vinter!

/Fabian

 

PS. Hur gick det då i SM i grässlalom 2015? Läs mer här!
Och mer om skidbacken hittar du på www.ornahog.se![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_video title=”SM i grässlalom 2015 – Heliskiing” link=”https://youtu.be/Ub57xkkHke8″][/vc_column][/vc_row]


0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.