[vc_row][vc_column][vc_column_text]Halva november har redan gått och första advent är bara två veckor bort. För några år sedan hade vi ett tjockt snötäcke vid det här laget. Att det lackar mot jul betyder dock inte att bärsäsongen är över för ännu finns några guldkorn kvar som väntar på att plockas ute i det fria. Ett av dem liknar blådaggiga blåbär till utseendet, men där slutar också likheterna.

Plommonets vilda anfader, det sursträva slånbäret Prunus spinosa, är kanske inget man småäter medan man plockar. De är så fulla av garvsyra att det är svårt att se vad bäret skulle kunna vara bra till när man stoppar ett i munnen. Men får bara frosten nypa dem i skinnet så börjar egenskaperna förändras. Garvsyran omvandlas och karaktärsdrag framträder som med rätt förädling kan skapa flera olika delikatesser. Eller vad sägs om saft, snaps eller sirap? Ibland gör vi en variant av den sistnämnda, vilket barnen tycker är ruskigt gott tillsammans med glass.

Slånbärsbusken är en gammal svensk kulturväxt som användes redan på stenåldern. Nu har Sveriges Lantbruksuniversitet forskat på slån och kallar det för ”vårt nya superbär”. SLU:s studie visar att slånbär är sprängfyllt med viktiga vitaminer, mineraler, spårämnen och antioxidanter. Tillsammans med nypon och aronia är det till och med bäst i klassen. Så varför då inte förena nytta med nöje!

Slånbärssirap på rödvin

Fyll en bringare eller hög burk med frostnupna* slånbär och häll över rött vin så att det täcker bären. Lägg på ett lock och låt stå och dra i två veckor. Rör om då och då. När bären dragit klart silar du bort bären och tillsätter ungefär lika mycket socker, helst ett gott väldoftande rörsocker, typ muscovado eller liknande. Koka saften och rör om tills sockret lösts upp. Vill du ha en tjockare sirap är det bara att reducera saften ytterligare. När du är nöjd häller du upp slånbärssirapen på väl rengjorda flaskor. Den är som sagt väldigt god till glass, pannkakor och pannacotta.

Bären som dragit i rödvinet behöver du inte slänga. Smörstek dem med socker och använd i någon god dessert!

* Har det varit en dålig höst utan frost går det lika bra att lägga bären i frysen några dygn innan du låter dem dra i vinet.

/Fabian Rimfors

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”16058″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” column_number=”2″ grayscale=”no” choose_frame=”default” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]


0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.