[vc_row][vc_column][vc_column_text]Om en vecka är det vintersolståndet. Solen stiger upp vid halv nio på morgonen och går och lägger sig igen redan vid halv fyra på eftermiddagen. Resten av dygnet är det mörkt. Men ett ljus i mörkret finns det, eller rättare sagt flera: det 1,75 km långa elljusspåret i Källaskogen.

Elljusspåret i Brösarp, som för övrigt löper i anslutning till de framtida Tockabjärshusen, är en räddare i nöden, en livlina som gör tillvaron enklare under det mörka halvåret. Vintern är underbar, speciellt när den är snörik enligt min mening. Men för att slippa pannlampa eller helt enkelt förpassas till helgernas dagsljus, så är det elljusspåret som räddar mycket av konditionen från oktober till mars. 1,75 km är ingen lång sträcka, men vare sig det är en löprunda eller en skidtur så är det en praktisk vän i vardagen som lyser från mörkrets inbrott till klockan nio på kvällen.

För min egen del blir rundan fyra kilometer eftersom jag bor vid Ica. Banprofilen är rolig, och ganska tuff om man åker längdskidor. 60 meter över havet där det är som lägst och 92 på högsta punkten. Nere vid Ica ligger det på 35 meter över havet, så det blir några nyttiga höjdmeter på kvällsrundan.

Viss är det begränsande att förpassas till 1,75 km under vardagskvällarna när det är becksvart ute, och visst känns de andra 100 kilometerna markerade leder lockande i all sin variation och skönhet. Men elljusspåret är inte begränsande utan befriande, och utan vår belysta slinga vet jag inte hur jag hade klarat vardagsmotionen på vintern.

Mer om Brösarps motionsspår

Elljusspåret på Google Maps

/Fabian

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”16101,16102″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” column_number=”2″ grayscale=”no” choose_frame=”default” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]

Categories: Friluftsliv

0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.