[vc_row][vc_column][vc_column_text]När det vankas påsk har Brösarp ett verkligt ess i rockärmen. Då är det inte konstrundan jag syftar på utan att rulla ägg. Det finns ingen ort med lika fantastiska äggrullningsbackar oavsett om man är mitt i byn eller i de norra eller södra backarna, där en av dem heter just Påskakullen.*  ”Äggabackar” sägs man börjat kalla dem här på Österlen redan på 1600-talet, speciellt i Baskemölla, Vik och Kivik. Att under påsken rulla ägg ska annars ha anor från 1550-talets Tyskland, och det är orten Bautzen i Tyskland som har den riktigt klassiska äggrullningsbacken – inte alls olik Brösarps backar om du bildgooglar.

Så på påskdagen drog vi upp tre generationer släkt på Ornahög, skidbacken som annars rymmer såväl alpinälskare som får och grässlalomåkare. Bronsåldersgraven som tronar på toppen blev perfekt startplats för vår äggrullningsturnering. Farfar som är född i Kivik rullade som barn ägg i de höga slänterna vid marknadsplatsen i Kivik, så han borde ha ett taktiskt försprång.

Gula, röda, prickiga och randiga studsade äggen nedför backen. Den vars ägg rullade kortast, eller sprack, åkte ur tävlingen och efter ett antal omgångar stod vår 7-åring som äggakung. Det var nog bäst så för husfriden eftersom han tog tävlingen på fullt allvar. Dessutom hade han haft chans att öva på tekniken genom äggrullningstävlingar på såväl fritids som skolan. Svågern hade föredömligt nog kaviartuben i jackfickan så det blev lite äggafika i äggabacken även för förlorarna.

Därefter blev det barnrullning också, alltså barnen snurrade på alla ledder nedför backen innan det vankades lamm nere på gården. Lamm som för övrigt brukar beta på Ornahög och hålla gräset i trim så att vi kan åka skidor och rulla ägg.

* Påskakullen i Brösarps södra backar är precis som Ornahög en fornlämning.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_video link=”https://youtu.be/-Ra5CgJi7vw”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”16322,16324″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” column_number=”2″ grayscale=”no” choose_frame=”default” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]

Categories: Friluftsliv

0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.