[vc_row][vc_column][vc_column_text]Nu är kanske bästa tid för löpning i skogen. Det är fortfarande svalt i kvällsluften för svettiga rundor och gräset har inte hunnit växa sig högt. Skogen har precis vaknat och bjuder på fågelkvitter, nyfikna djur och sina alldeles egna primörer.

Runt Brösarp finns över 100 km markerade leder och motionsslingor så det finns mycket att välja på. Men en av mina absoluta favoriter är en runda förbi Tockabjärs källa. Jag brukar ta den gula Backaleden längs den vackra bäckravinen ner till källan, där halva nöjet är att kupa händerna och släcka törsten med det friska källvattnet som springer ur berggrunden.

På vägen dit har jag några favoritgranar. Jo, granar smakar faktiskt lite olika, några är godare än andra. Det är inte bara sommaren och hösten som bjuder på godsaker i naturen. Även våren har lite att bjuda på, och just granar, eller granskott närmare bestämt, är en av mina favoriter. Du kan göra granskottssirap, granskottssoppa eller lägga in med sill. Men något av det bästa är att stöta på de första ljusgröna skotten under löprundan och äta dem som de är.

Granskotten har en ljuv bitterhet och mogen syrlighet. De innehåller väldigt stora mängder C-vitamin och mineraler som kalcium, kalium och magnesium. De innehåller också mycket karoten och eteriska oljor. Och primörer är rätt ord, för om några veckor hittar man bara de mjuka skotten på norrsidan granarna, och därefter dröjer det ett år till nästa gång.

Efter att jag klunkat källvatten i Tockabjär brukar jag byta till den blå Tockabjärsleden som löper precis ovanför källan. Efter knappt hundra meter viker den smala stigen av från bäckravinen och upp i en bokskog där vitsipporna spirar i den gröna mattan. Antingen strävar jag mig vidare uppåt längs de blå markeringarna och springer genom Brunnsvik och Källaskogen hem, eller så genar jag rätt över bäckravinen och skogen. Svettig nöjd och belåten.

Är du nyfiken på annat gott skogen har att bjuda på så titta in i Skogsskafferiet!

/Fabian

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”16436,16434,16437,16438″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” column_number=”2″ grayscale=”no” choose_frame=”default” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]

Categories: MatNatur

0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.