[vc_row][vc_column][vc_column_text]Jag tror de flesta föräldrar tycker det är viktigt att deras barn lär sig simma. Vi tycker det i varje fall och därför går våra barn i simskola varje sommar. Från Tockabjär är det bara fyra kilometer till närmaste friluftsbad, Eljarödsbadet med sin 25-metersbassäng i L-form och minibassäng för de minsta. Jag brukade cykla dit om somrarna under min uppväxt och gick själv i simskola där. Badet fyller 76 år i år och är en av de tidigare utomhusbassängerna i Skåne.

I år har vi dock valt att sätta barnen i simskola i Sankt Olof i stället. Det ligger en mil längre bort men eftersom temperaturen där ligger runt 30 grader i vattnet, vilket är cirka fem grader varmare än i Eljaröd, och vår fyraåriga dotter ska lära sig simma i sommar så blev lite lyxigare för henne. Simskolan i Sankt Olof är väldigt populär. Tack vare det varma vattnet har de byggt upp en tradition och lockat till sig mycket kompetenta simlärare genom åren. Man måste vara på hugget redan under tidig vår. Det är lite som med Vasaloppet. Simskolan i Sankt Olof blir full på några timmar när anmälan öppnar i början av mars.

Anledningen till att det är så varmt i Sankt Olofsbadet är att den värms upp av metangas från Sysavs avfallsanläggning utanför Sankt Olof. På vintern värmer det både skolan och ålderdomshemmet i byn, och på sommaren skickas överskottsvärmen ner i badbassängen. Visserligen är det gammal metangas som förbränns sedan några år tillbaka och den kommer att avta i takt med att ny inte produceras längre. Avfallet förbränns i Malmö numer, men Sankt Olofs IF som driver badet säkrar upp för framtiden och lovar att hålla temperaturen.

Vår äldste son, sjuåringen, kan redan simma, någorlunda i varje fall, så för honom spelar temperaturen inte lika stor roll längre eftersom han sällan står stilla i vattnet och har inga problem att hålla sig varm. Och hur kan man som sjuåring förresten vara stilla när det finns trampoliner i olika höjder? Och även han går i simskola för övrigt. Det finns många simsätt att lära sig.

Sankt Olofsbadet

Eljarödsbadet

/Fabian

 [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_single_image image=”16550″ border_color=”grey” img_link_large=”” img_link_target=”_self” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]

Categories: Friluftsliv

0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.