[vc_row][vc_column][vc_column_text]En gammal vän från förr hörde av sig och ville cykla mountainbike i mina hemtrakter. Under 1990-talet spelade vi till och från med varandra, han på trummor och jag på gitarr. Sedan gick våra liv åt olika håll men nu är vi båda hemvändare och bor bara ett maratonlopp från varandra, och har hittat ett nytt gemensamt intresse: att cykla på brokiga stigar i vacker natur.

Det är lördag och vi har bestämt oss för en cykelrunda från Brösarp till kaffestugan i Alunbruket, Backaleden på ditvägen och Skåneleden på hemvägen. En runda på drygt 2,3 mil i stundom kraftigt kuperad terräng. Planen är att min sjuåring följer med på sin lilla tjugotums mountainbike till kaffestugan, där vi resten av familjen ansluter, och åker med dem hem i bilen på tillbakavägen.

Vi börjar med att cykla uppför i sextio höjdmeter, men sedan går det utför i nästan 1,5 km. Mitt i utförslöpan fyller vi på vatten i Tockabjärs källa. Det är stökigt och bökigt, och precis så kul och utmanande som min kompis hade hoppats på. Stickad graffiti dyker upp runt en del träd. ”Kämpa på – du klarar det” står det på en och ”Heja di blåe” på en annan. Vi cyklar bakvägen upp till Hallamölla vattenfall och sedan över bron med det dånande vattnet under oss.

När vi kommer fram till kaffestugan sitter resten av familjen redan där och mumsar på hembakt sockerkaka och wienerbrödsbulle. Här är väldigt vackert och det känns nästan som att tiden fått stå still här i det gamla Alunbruket. Området var en av Nordens allra största industrier för några hundra år sedan, med egen valuta och rättsväsen. Den svarta alunskiffern förvandlades med eldens hjälp till röd alun, som sedan användes till färgning av tyg, garvning av skinn och limning av papper.

Från 1635 till 1929 var Alunbruket i gång. Året efter blev detta gamla fina korsvirkeshus en kaffestuga och sedan dess har grundaren Hilda Nilssons recept gått i arv. Nu är det fjärde generationen som bakar och driver kaffestugan och kvaliteten och services är alltjämt hög. Recensionen i The White Guide är ”mycket hög klass”. Här bakas och görs allt från grunden. Jag beställer en äppelpaj med mandeltosca och vaniljsås, och ett stort glas med älgörtssaft till det. Efter dryga milens krängande cykling smakar det prefekt.

Hemvägen längs Skåneleden är till en början ganska krävande, men från vattenfallen mot Vantalängan går det desto fortare. Först lite grusväg i full fart och sedan härliga kurvor och krumbukter på slingriga singletracks. Verkeån flyter fram på vår högra sida hela vägen, genom mäktiga bokskogar och täta lärkpartier. Mitt i skogen är det någon som bjuder på ekologisk zucchini, bara att ta för den som vill ha.

Vid Vantalängan är jag på väg är cykla in i en gigantisk filmduk. När jag tittar mig omkring kryllar det av trollkarlar och andra väsen. Tydligen är det ett scoutläger med Harry Potter-tema här i helgen och vi blir inbjudna till filmkväll senare i afton, en Harry Potter-film så klart. Men vi får se om min sjuåring orkar sitta uppe så länge. Han är lite trött efter en dryg mils cykling och en timmes fotbollsträning.

/Fabian

Kaffestugan Alunbruket

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”16830,16831,16826,16828,16827,16825,16832,16829″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” column_number=”2″ grayscale=”no” choose_frame=”default” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_video link=”https://youtu.be/X7kPWzU6e64″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_video link=”https://youtu.be/fjDWoVaBFAE”][/vc_column][/vc_row]


0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.