Tockabjär | Säsongspremiär i skidbacken
Välkommen till Tockabjär, Brösarp, Österlen. Här skapar vi ett unikt naturboende mitt i bokskogen. Livet nära källan.
Tockabjär, tockabjar, naturboende, hus, österlen, brösarp, villor, källan
17133
post-template-default,single,single-post,postid-17133,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-theme-ver-6.6,wpb-js-composer js-comp-ver-4.4.3,vc_responsive

Säsongspremiär i skidbacken

En replift tar dig bekvämt upp till toppen igen.

12 Feb Säsongspremiär i skidbacken

Det ryktas att Österlen har mer snö än Åre. Väderkartan verkar vara upp-och-ner för tillfället och ryktet bekräftas av en kompis som just kommit hem från Jämtlands skidmetropol. Österlens skidmecka däremot fick ganska mycket snö nyligen. Så pass att det räcker mer än väl för att slå upp portarna till Ornahög och sätta i gång skidliften. Säkerhetsutrustningen, det vill säga överfartsskydd, nödstoppar och säkerhetsnät var förberett sedan tidigare så att vi i princip bara skulle behöva gå upp och trycka på startknappen.

Vår lilla skidbacke må vara liten, men verkligen naggande god. Den är med i SLAO, Svenska Liftanläggningars organisation, vilket borgar för du kan känna dig trygg i liften. Här har våra barn lagt grunderna till sin alpina skidåkning. Jag själv också när jag var liten. Man tittade på Stenmarks första åk, knallade upp i skidbacken och satte i gång liften, och lekte Stenmark ända tills det var dags för det andra åket i samband med lunchen. Det var en lyx att växa upp 200 meter från en skidbacke (Tockabjär ligger ytterligare några hundra meter bort). Ski in ski out!

Vägen är plogad och solen tittar fram mellan molnen. Hela familjen är på plats i skidbacken, inklusive mormor och morfar, och så klart farfar som själv åkte här som barn. När han var liten byggde han ett hopp av en sockerlåda och övade backhoppning i branten. I dag har vi satt upp slalomkäppar, både mjuka korta och riktiga vikkäppar, men även en ”björn” och en ”snögubbe” som hjälmfotingarna gillar att göra high five med. Vi har även ett rail som några killar i Brösarps Alpina Skidklubb byggde för några år sedan, men i dag är det inte så många som vågar sig på att raila.

På grillen fräser korven, tillverkad någon dag tidigare av några vänner uppe i Norra Björstorp, som tack för lånet av skidor och pjäxor bjöd oss på en dryg halvmeter nystoppad lammkorv. Dock inte samma lamm som till vardags betar gräset i skidbacken.

Livet kan inte bli så mycket bättre. Vilken säsongspremiär i skidbacken!

/Fabian

Full fart i Ornahögsbacken, Ystads Allehanda