[vc_row][vc_column][vc_column_text]Åka offpist i Skåne? Jodå, det må låta som en utopi men fungerar hur fint som helst. Självklart är det inga monsteråk vi pratar om, men ibland är det ”det lilla” som gör tillvaron så fantastisk.

En gång i tiden, när Brösarp var en egen kommun, planerades det ett stort friluftsparadis, en ”turistoas”, i Brösarp. Det skulle anläggas konsfrusna ishockeyrinkar, fotbollsstadion och golfbanor, och tro det eller ej, en pompös skidanläggning, komplett med bakhoppningstorn och rodelbana. Tyska investerare stod dessutom redo med plånböckerna. Och det är här vi hittar den fina och okända offpisten i Brösarp.

Tillsammans med en kompis knatar jag uppför branten, som kanske är runt 300 meter lång och har 60–70 fallhöjdsmeter. Skogen är gles tack vare bokträden som vakar över sluttningen. Tack vare just träden och norrläget ligger snön kvar här betydligt längre än på andra ställen, i skydd från solen.

Nedfärden kan börja. En och annan gren får smaka på stålkanterna men annars är här gott om yta att svänga på. Inga stenar, det vet vi för vi har ”besiktat” backen sommartid. Snön sprutar och det gäller att vara alert så man inte krockar med ett träd. Det ser nästan ut som att vi vore på Hokkaido i Japan, för puderåkning i ädellövskog tillhör inte vanligheterna i Sverige, förutom på Österlen då vill säga.

Strax innan slutet av branten kan man antingen ta en flackare väg i en öppen ränna mellan granar, eller välja en snårig snorbrant genom täta björkar och annat sly. Båda alternativen är lika roliga.

Hur gick det då med det där stora friluftsprojektet i Brösarp? Njae, någon golfbana och konstfrusna ishockeyrinkar blev det inte, och inte heller anlade kommunen någon skidbacke med backhoppningstorn och rodelbana. En ishockeyrink fick vi dock, och filmen Äppelkriget som i Hasse och Tages regi parodierade på de halvgalna planerna i Brösarp.

”Brösarp bantar för dyr turistoas” Sydsvenska Dagbladet 1973-03-11

”Brösarps backar skall få internationellt fritidsparadis” Sydsvenska Dagbladet 1969-11-14

/Fabian

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”17165,17169,17167,17171,17168,17173,17166,17174,17172,17164,17170,17176″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” column_number=”2″ grayscale=”no” choose_frame=”default” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_video link=”https://youtu.be/3fAKbMe_W-U”][/vc_column][/vc_row]


0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.