[vc_row][vc_column][vc_column_text]En hade precis varit i Sydafrika. Någon annan hade nyligen varit i Australien, och medan de drog på sig våtdräkterna pratade de om stränder, värme och vågor. Nu fanns egentligen ingen strand och ingen värme – men däremot vågor, vind och en kohage. Österlen blir sisådär tio gånger per år en surfdestination för de som själva betraktar sig som ”vindsurfarnördar” och den här majdagen mitt i veckan är en sådan.

När väderprognosen spår ostlig vind som är hård börjar den här gruppen att förbereda arbetsgivare på en semesterdag och partners på en stundande resa med bräda och segel. För man åker från Göteborg, Danmark, Polen och Stockholm för att fånga de här vågorna som gör Österlen resmål för alla med en surfbräda. Just den här dagen kommer fler och fler bilar inrullande i den kohage vid Gislövshammar som utgör en av Österlens bästa surfspots. Nyfikna bybor ser till att rasta hunden och bonden som äger kohagen kör obekymrat sten med sin lastare ett stenkast från de färgglada brädrona och seglen.

En av dem som rest hit flera gånger förr berättar att bonden är jättetrevlig och positiv till att vindsurfare intar hans hage några gånger per år, men vid ett tillfälle ska en flock kossor ha rusat igenom utrustningen som lagts upp nära havet, vilket resulterat i ett antal krossade brädor.

Framåt kvällen är minst ett 30-tal surfare på plats och allra flest är vindsurfarna, men även ett par kitesurfare passar på att utnyttja vågorna. Sex millimeter tjocka våtdräkter gör att ingen verkar bry sig om de ganska bistra vindarna denna dag, utan det är idel solskensleenden bland dem som rest hit.

Det verkar helt enkelt som att Österlen är surfdestination som står sig riktigt bra jämfört med både Sydafrika och Australien.

– Det är något speciellt med att kunna surfa på hemmaplan, säger en Varbergsbo som alltså tagit Österlen till sitt hjärta denna eftermiddag.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”17306,17304″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” column_number=”2″ grayscale=”no” choose_frame=”default” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]


0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.