[vc_row][vc_column][vc_column_text]När jag bodde i USA var vi ofta och handlade byggmaterial och prylar på Home Depot. I Malmö var det Hornbach eller Bauhaus som gällde. Bor man i östra Skåne finns det inte så många byggvaruhus att välja på. Varken Kristianstad, Simrishamn eller Ystad har någon större brädgård med stort utbud. Letar man dessutom efter byggnadsvårdsprodukter finns där nästan ingenting alls.

Men det finns ett ställe, eller rättare sagt bett par ställen, som infriar förväntningarna på det mest välsorterade byggvaruhuset. Och de ligger på de mest otippade platserna. Uppe på Brösarps norra backar i Norra Björstorp ligger Lokalföreningen, i folkmun kallad ”Luckan”. Där finns allt och lite till; allt som såväl bönder som hemmafixare och yrkeshantverkare behöver.

Vi håller själva på att renovera vårt gamla hus från 1865. Det blir många besök på Lokalföreningen varje vecka. Det går ju inte att komma ihåg allt! Till skillnad från de stora byggvaruhusen i storstäderna dröjer det inte många sekunder innan någon dyker upp och frågar om du behöver hjälp i brädgården. Det är en fullkomligt fantastisk byggbutik, och dessutom är varorna av hög kvalitet till bra priser. Folk kör hit från när och fjärran, kanske för att det är så dåligt utbud i Kristianstad, Ystad och Simrishamn, och handlar man en lördagförmiddag så verkar alla vara där. I varje fall går det åt en hel del tid att prata med vänner och bekanta.

Nu har dessutom Harrys Hardware öppnat precis bredvid Lokalföreningen. Ett underbart litet komplement med Gysinges traditionella linoljefärger och andra antikvariska byggnadsvårdsvaror. På Harrys finns ett litet kafé också, med goda hemrullade chokladbollar.

Annars är det till Kivik vi åker för att handla när det gäller byggnadsvård. Kivik har blivit en ”hub” i denna bemärkelse. Här finns både Oscars Hus och Byggfabriken, den senare en välsorterad filial från huvudkontoret i Malmö. På dessa ställen finns allt från lindrev och bakelitströmbrytare till spårskruvar och ekologiska målarfärger.

Fullkomligt fantastiska förutsättningar för den som bygger eller renoverar hus hör i krokarna. Allt finns på en armlängds avstånd.

/Fabian

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_single_image image=”17513″ border_color=”grey” img_link_large=”” img_link_target=”_self” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]


0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.