Tockabjär | Här kommer storken med bebisarna
Välkommen till Tockabjär, Brösarp, Österlen. Här skapar vi ett unikt naturboende mitt i bokskogen. Livet nära källan.
Tockabjär, tockabjar, naturboende, hus, österlen, brösarp, villor, källan
17650
post-template-default,single,single-post,postid-17650,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-theme-ver-6.6,wpb-js-composer js-comp-ver-4.4.3,vc_responsive

Här kommer storken med bebisarna

I Brösarp kommer storken med bebisarna.

15 Sep Här kommer storken med bebisarna

Det anses vara en gammal myt från en svunnen tid, men i Brösarp är det faktiskt sant. Storken kommer med de nyfödda barnen. Förr i tiden var storken en symbol för lycka och välstånd och den var utbredd över i stort sett hela Europa. Eftersom få fåglar är så stora att de skulle orka bära en liten bebis i näbben är det kanske inte så konstigt att man kombinerar storkens storlek med dess lyckobringande anseende, och låter sägnen sprida sig över 1800-talets Europa.

Men i takt med att människan dikade ut och omformade det gamla kulturlandskapet försvann storkarna alltmer, och så sakteliga började myten dö ut. Någon gång har den dock återuppstått igen. I varje fall i Brösarp, och exakt när vet vi inte. Vi vet bara att storken faktiskt kommer med de nyfödda spädbarnen, och har så gjort i flera decennier.

Egentligen är det inga konstigheter. När det föds ett barn i Brösarp sitter det nämligen en stork med en bebis i ett litet knyte i munnen någonstans på huset när de nyblivna föräldrarna kommer hem från BB. Och så har det gjort i fyra decennier. Ingen vet längre vem som började med denna nygamla tradition i byn. Men det vi vet är att både grannar och vårdcentralen i byn drar sina strån till stacken, och att det inte är en myt att storken kommer med de nyfödda bebisarna.

/Fabian

Sveriges Radio: I Brösarp kommer storken med bebisarna