[vc_row][vc_column][vc_column_text]Det var när ett äpple föll ner i huvudet på Isaac Newton som han kom på tyngdlagen, men äpplet som symbol för kunskap, makt och rikedom går tillbaka mycket längre än så. I Edens lustgård var det ett äpple från kunskapens träd som Adam bet i. Det är också ett äpple kungen ska hålla i vänster hand när riksregalierna är framme. ”An apple a day keeps the doctor away”. Det fanns med andra ord många anledningar för Apple att välja ett äpple till logo för sitt företag.

Jag är uppvuxen mitt i en stor äppelodling i den del av Sverige som mer än alla andra förknippas med just äpple. Äppelriket heter fruktodlarnas kooperativ och Äppelkusten kallas ofta vår del av Hanöbukten.

Även om det är Kivik som brukar beskrivas som hjärtat i Äppelriket så var det min fars och farbrors äppelodling som var en av de största i Sverige. Alla hektar utnyttjades och till och med mittemot ICA Götes Allköp hade vi en äppelodling, för att inte tala om svarta vinbär, för det fanns också på stora ytor utanför den ordinarie odlingen.

Själv jobbar jag på en högskola men även där finns äpplet med på ett hörn. Färgen i vår logo är tänkt att vara just äppelgrön och dessutom driver vi ett projekt för att ta reda på om äpplets terroir, alltså jordmån och plats, påverkar smaken i äppelmust.

Sedan 1988 firas äpplet med en egen marknad, även den i Kivik precis som den traditionella marknaden. Från början var Äppelmarknaden en mindre företeelse men nu har den vuxit så att knakar och det 25 000 besökarna vallfärdar från hela landet. Kronan på verket är äppeltavlan som i år var hundra kvadratmeter stor och bestod av 35 000 äpplen.

Så här års frossar vi i äpplen. Granne med Tockabjär är som sagt Källagårdens lummiga äppelodlingar där jag växte upp.

Välkomna till Äppelriket!
Fabian Rimfors

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”15981,15978,15985″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” column_number=”2″ grayscale=”no” choose_frame=”default” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]


0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.