[vc_row][vc_column][vc_column_text]Tidigare trodde jag att Glasriket låg i Småland. Nu är jag dock ganska övertygad om att Glasriket flyttat till Skåne, på norra Österlen närmare bestämt. Just nu pågår Sveriges största glasmässa där flera namnkunniga internationella glaskonstnärer medverkar. Mästarna bakom glaset heter den, och bakom själva mässan står initiativtagaren och glasblåsaren Elna Jolom och hennes hytta uppe i grannbyn Norra Björstorp.

För något år sedan bjöds jag in till hyttan för att få provblåsa glas. En annan kompis var också inbjuden, kanadensiska kocken Eve Maltais. Vi lärde känna varandra en gång i tiden när vi båda jobbade på en stor cirkus, vilket är ganska slitigt med ett turnéliv som tar ut sin rätt. Eve tog tillvara på mitt tips att åka till Brösarp och vila upp sig. Här träffade hon så småningom sitt livs kärlek och är nu fast rotad i bygden.

Ingen av oss jobbade i manegen på cirkusen, men jag blev ändå inte överraskad när Eve och Elna avslöjar att ”nu ska vi laga mat på glödande glas”. Elna tar ut lite mjukt glas ur hyttans ugn och lägger det på arbetsbordet. Det lysande orangeröda glaset smälter ut och lägger sig som en spishäll varpå Eve är där blixtsnabbt med lök, lax och champinjoner. Det fräser på det flera hundra grader varma glaset. Det går snabbt och det gäller att se upp så att råvarorna inte fattar eld.

Ett långbord är dukat och snart sitter vi i goda vänners lag och njuter av Eve och Elnas konstverk. Det är gott. Riktigt gott. Men det är det alltid när Eve är i farten.

Är du sugen? Läs mer här!

/Fabian

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”16000,15999,15998,15996″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” column_number=”2″ grayscale=”no” choose_frame=”default” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]

Categories: KulturMat

0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.