Höstmörkret är här och nattfrosten har hälsat på. Turisterna har åkte hem liksom flyttfåglarna i sina plogformationer uppe i det blå. Kvällarna kommer allt snabbare nu och julskyltningen är inte långt borta.

Men innan allt julpynt börjar skimra är det något annat som lyser upp Österlen så här års. Det började med en idé om att förlänga turistsäsongen och samtidigt skapa en gemensamhet i byarna. Några radar upp sina bilar med strålkastarna mot Bornholm, vår danska lilla granne tjugotalet sjömil ut i Östersjön. Vi blinkar till dem och de blinkar tillbaka, och sedan blinkar vi allihop. Marschaller tänds längs bygator och diverse ljusinstallationer får liv. Österlen lyser upp och folk kör långväga för att titta på ljusfenomenet.

Fler och fler byar har hakat på och i år fyllde Österlen lyser, som arrangemanget i höstmörkret heter, tio år. Under juli och augusti finns i regel inte en endaste sängplats över på Österlens hotell och vandrarhem och utbudet av kultur och nöjen är fullsmockat; går du på ett evenemang missar du tio andra.

När turisterna åkt hem i september så återgår Österlen till lugnet, och visst blir det färre arrangemang, men denna natursköna lilla hörna av Sverige somnar knappast in. Österlen lyser är ett bevis på det. I söndags lyste österleningar och Bornholmsbor upp varandras paradis och redan till helgen är det dags för nästa stora händelse här ute. Då vallfärdar folk återigen hit, för då är det Sveriges enda mässa för nittonhundratalets banbrytande design – Moderna i Brösarp – också den för tionde gången.

/Fabian


0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.