[vc_row][vc_column][vc_column_text]Det finns få saker som jag bryr mig om lika mycket som miljön. Det är ju naturen vi lever av och vi människor kan aldrig må bättre än naturen och miljön vi vistas och verkar i. Ju mer vi kan ta till vara och återanvända desto mer av jordens resurser sparar vi, och desto trevligare miljö och natur får vi att leva i.

Det har därför varit spännande att följa utvecklingen av miljöhuset i Tockabjär. Extra kul har det varit för att det tillkom genom en tävling där arkitekt- och landskapsarkitektstudenter fått chansen att lämna in kreativa och nytänkande bidrag.

Nu är det klart. Det vinnande bidraget heter Tockabjär Drive In och i juryns motivering läser jag att det nya miljöhuset ”harmonierar med den naturmiljö som det är tänkt att ligga i, samtidigt som det i ett självständigt formspråk uttrycker modernitet och funktionalitet”. Jag kan inget annat än att hålla med.

Självklart blir jag så pass nyfiken att jag måste sticka upp till platsen där det ska byggas och försöka föreställa mig hur det kommer att bli. Väl på plats är det inte svårt att förstå varför man vill slippa tung trafik, så som sopbilen är, in i skogen bland husen. Hellre fågelkvitter än dieselmotorer.

Trevliga platser blir populära platser

Miljöstationer för källsortering brukar inte vara några pittoreska platser dit man tar med sig picknickkorgen. Men Tockabjär Drive In verkar inte bara smälta in i naturen på en vacker plats. Det verkar genomtänkt och där kanske till och med kommer att finnas en kran att tvätta händerna under. Smart, och välkommet! Är det en trevlig plats tenderar fler att använda.

Fraktionerna för själva källsorteringen omfattar alla som FTI:s kommunala miljöstation gör bakom ICA i byn, fast med tillägg av brännbart och matavfall. Källsortering är kanske inte lika kul som forspaddling, men självklart blir det roligare att återvinna på en trevlig plats i en genomtänkt och funktionell miljöstation. Bra jobbat Caroline Lindqvist, studenten från landskapsarkitekturprogrammet i Alnarp och som ritat miljöhuset!

Mer om Tockabjär Drive In

/Fabian

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_single_image image=”16034″ border_color=”grey” img_link_large=”” img_link_target=”_self” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]


0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.