[vc_row][vc_column][vc_column_text]Ännu har inte första advent varit och fortfarande är det barmark i backarna runt gården. Men det gör inget när det är julmarknad på Glimmebodagården, den gamla fyrlängade korsvirkesgården med anor från 1600-talet som vilar naturskönt uppe i Brösarps norra backar. Hela familjen är med och två av våra barn har önskelistorna med som de ska lämna till tomten.

Redan när vi kliver in på gårdsplanen stiger julstämningen. Vi börjar med varsin kopp glögg på Källagårdens äppelmust (granne med Tockabjär) och fortsätter med korv från slaktaren nere i byn. Marknaden är ett perfekt ställe att hitta gediget gjorda julklappar där hantverket är gjort på plats, ofta här på gården.

När vi kliver in genom farstudörren sprider sig en julkänsla som inte ens Astrid Lindgren hade kunna regissera bättre. Det sprakar ur kaminen till toner av dragspel och dofter av hembakade pepparkakor och glögg. Längre in i stugan stöps det stearinljus och smids slilversmycken.

Vi brukar alltid ladda upp med Glimmebodagårdens eget mjöl. Hembygdsföreningen som driver gården odlar vete och råg till sitt halmtak och har en gammal kvarn där de stenmaler kornen till ett fantastiskt mjöl.

Barnen får meta med spön i fiskedammen innan det är dags för dans runt granen på kullerstensgården. Det känns som att julen redan är här, och frågan är om julstämningen kan nå denna nivå när dopparedagen väl kommer.

/Fabian

Ps. Mer om Astrid Lindgrens koppling till Brösarp kommer senare.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”16068,16066,16065,16096″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” column_number=”2″ grayscale=”no” choose_frame=”default” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_video link=”https://youtu.be/tnMAn8bQbOI”][/vc_column][/vc_row]

Categories: Kultur

0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.