[vc_row][vc_column][vc_column_text]När tomten tar emot oss i dörröppningen till det som kallas Julstök på Bengtemölla i Brösarp, så tvivlar man inte en sekund på att tomten faktiskt kunde bo där. För Bengtemölla, som är en gammal kvarn med anor från 1700-talet, är en sagomiljö som inbjuder till fantasier om både tomtar och troll. Tomten visar oss fram till en korg med mandariner och skumtomtar medan han berättar mer om vilket hantverk som säljs här på julmarknaden. Ja, det var en ovanligt servicemedveten och pratglad tomte tyckte både jag och barnen. Under tiden vi ritar julkort vid pysselbordet bekräftade han också att det var han som skickat ut den lilla tomtenissa som besökt barnens fotbollsträning under förmiddagen.

Det blev inga inköp bland alla vackra julstånd trots att stickade ullvantar, chokladpraliner och en julkärve lockade. Vi lägger i stället en välinvesterad guldtia på fiskedamm till de två stora barnen. När fyraåringen drar upp en virkad katt och sexåringen sen en stickad tomte, ser de ganska förvånade ut. De har tyvärr redan lärt sig att förvänta sig godis. Men snabbt skiner de upp och när vi vandrar hemåt längs grusvägen får tomten och katten liv i barnens fantasier. När det är läggdags några timmar senare så följer både katt och tomte ner i sängen och därmed har sagostämningen från Bengtemölla följt med oss ända hem. Den servicemedvetne Tomten hoppas vi få återbesök av på julafton.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_single_image image=”16085″ border_color=”grey” img_link_large=”” img_link_target=”_self” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]

Categories: Kultur

0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.