En bra sak som vår familj verkligen utnyttjar är att Brösarp är en centralpunkt för busstrafik i sydöstra Skåne. Jag hoppar på expressbuss 4 mot Kristianstad på morgnarna och min fru på linje 3 mot Simrishamn. Hade någon av oss jobbat i Ystad, eller om barnen i framtiden vill gå i gymnasiet där, så går det utmärkt att åka buss dit också.

Fast det var egentligen inte det jag skulle berätta om, utan om den gamla busshållplatsen i Brösarp. Alla bussar svängde tills för några år sedan in genom byn och vände runt på busstorget. Sedan byn fick två nya bättre busslägen har det där busstorget i ärlighetens namn sett rätt trist ut. Asfalt, grått och öde. De gamla busskurerna blev avbytarbås på Brösarps IF:s träningsplan. Vem som egentligen skulle fixa det av Trafikverket eller kommunen föll liksom mellan stolarna. Men nu händer saker!

Tillsammans med kommunen har Brösarps byagille under ett års tid arbetat fram utformningen av Brösarps nya torg. Ett utmärkt exempel på fin landsbygdsdemokrati förresten. Det känns jättekul att Brösarp nu ska få det där välkomnande, gröna och karaktäristiska torget som vi i byn längtat efter ett bra tag. Det ska fixas små runda kullar för att anknyta till Brösarps backar, cykelställ och pump för alla cyklister som passerar på somrarna och dessutom en dricksvattenfontän med det friska källvatten vi Brösarpsbor har i kranarna, ”Brösarpschampagne” kallat av den del bybor. Kartor, infotavlor, buskar och belysning också så klart. Dessutom blir hela området lite mer gång- och cykelvänligt då bilvägen smalas av och apotek, pizzeria och vårdcentral knyts ihop med vårt nya torg genom ny plattläggning och större uteservering.

Det kommer inte vara lika stort Sergels torg och kan knappast mäta sig med Trafalgar Square, men Brösarps nya torg blir ett lyft för både bybor och besökare samtidigt som det, trots att bussarna inte stannar, blir en naturlig mötesplats igen.


0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.