[vc_row][vc_column][vc_column_text]

I Brösarp har vi bara kommit halvvägs i vårt välkomnande av våren. Det beror inte på att det snöade förra veckan utan på att vi har en väldigt lokal tradition som gör att vi tänder våreldar två gånger under samma vecka.

Nu under Valborg så gjorde vi som resten av Sverige och samlades under lördagskvällen för Valborgsmässoeld. Scouterna bjuder då in till sin klubbstuga uppe i Brösarps norra backar och bullar upp med chokladhjul, fika och grillad korv. De har dessutom ett fenomenalt bra klätterträd i form av en vindpinad tall, som visade sig locka ännu mer än korv och choklad för våra barn. Men när scouterna så stilfullt tågade ut ur stugan i snygga led, omringade högen av ris och fjolårsgräs och sedan på givet kommando satte fyr så lämnade faktiskt barnen klätterträdet för att beskåda den snabbt växande elden.

Om man tycker att det mäktiga momentet när brasan växer tog slut för snabbt så får man alltså en ny chans nu på onsdag. Det är nämligen en tradition i Albo Härad, där Brösarp ingår, att fira in våren på Kristi himmelsfärds afton. Valborg är ett senare påfund som bygden visserligen accepterat, men att fira in våren dagen innan Kristi himmelsfärds dag med nässelsoppa, brasa och tal ruckar man inte på. Ingen jag har träffat har kunnat redogöra exakt för hur traditionen uppstått, men den lär ha att göra med att man då tog ut korna på bete. Vi välkomnar alltså våren dubbelt upp i Brösarp och brukar ju för detta belönas med gullvivor och backsippor som inga andra.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”16395,16394″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” column_number=”2″ grayscale=”no” choose_frame=”default” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]


0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.