[vc_row][vc_column][vc_column_text]För fjorton år sedan kom jag hem till Brösarp från 30-miljonersstaden Mexico City där jag jobbat som regiassistent åt filmskaparen Alejandro González Iñárritu, han som debuterade med Älskade hundar och fortsatte med 21 gram, Babel och nu senast fyrfaldiga Oscarsvinnaren Birdman. Jag trodde att jag skulle flytta från händelsernas centrum till civilisationens utmarker. Men ack så fel jag hade. Ung och naiv.

Här hemma hade det också hänt saker. Galleri Neon hade slagit upp portarna, återkommer med mer om det vid annat tillfälle, och etablerat sig som ett kreativt nav i södra Sverige. Knappt hade jag kommit hem förrän jag blev tillfrågad om jag ville vara sufflör till en traktorkonsert, arrangerad av just Neon Gallery, som de kallade sig i internationella sammanhang. Det handlade alltså en konsert inför publik som skulle lyssna på tolv tajmade traktorer dirigerade av Berlinbaserade tonsättaren och musikern Sven-Åke Johansson.

Jag tackade ja och snart var repetitionerna i gång. Vi började utan traktorer nere på Galleri Neon, det som i dag är på väg att byggas om till ett bryggeri men fortfarande bland bybor kallas ”gamla vägstationen”. Repetitionerna fortsatte i skidbacken, som i detta fall utgjorde en perfekt naturlig amfiteater. Ett udda men kul arrangemang tänkte vi och förväntade oss inte större tillströmning än Sven-Åke hade haft på sin konsert i Berlin med tolv brandsläckare.

På premiärdagen blev vi då glatt överraskade när kön började ringla sig lång och ryktena om att det inte fanns en fläck kvar i byn att parkera på. Över 2 000 åskådare räknade vi in. Traktorerna var välpolerade dagen till ära. Det var sorl och förväntan i luften. En del hade kommit för att de gillade konstmusik, andra för att de gillade traktorer. SVT, Sveriges Radio och halva media-Sverige var på plats. Ryktet hade spridits och intresset hade blivit stort.

Hur lät det då undrar du kanske?

Ja, det blev en dokumentär med titeln När det var traktorkonsert i Brösarp och trailern kan du se här.

/Fabian

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_video link=”https://vimeo.com/7534341″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”16506,16504,16503″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” column_number=”2″ grayscale=”no” choose_frame=”default” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]

Categories: Kultur

0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.