[vc_row][vc_column][vc_column_text]Just nu peakar sommaren på norra Österlen. Inte för att vi skulle vara halvvägs in i den eller för att den på något annat sätt skulle delas in i två delar. Nej, nu är det Kiviks marknad. Det lockar massor i hundratusentals att sätta sig i bilen och styra mot den gamla marknadsplatsen knappa nio kilometer öster om Brösarp.

Emellanåt står trafiken stilla hela vägen mellan Brösarp och Kivik. Därför bestämmer jag och äldste sonen oss för att cykla dit i stället. Vi väljer vägen via Skepparp, Haväng och Vitemölla strandbackar, en vacker kombination av gammal grusväg och vandringsled där vi dessutom kan passa på att klämma några kontroller från Kulturtrampet. Till exempel fick vi lära oss att det finns en åskforskningsstation uppe på backen mellan Vitemöllas norra slut och gamla Kumlagården.

Marknaden hörs från flera kilometers håll. Musik, karuseller och reklamutropare hörs vida omkring medan vi går upp bakvägen från badhotellet rätt in i matavdelningen. Lone star-burgare, langos och ekologisk mototssoppa på ena sidan. Grillat i diverse olika varianter trängs med svensk ”fisk & chips” på andra sidan. Men innan vi äter tar vi en runda bland knallare och karameller, eller marknadsgodis som det heter så här års.

Vi spanar in lite saker bland stånden. Min son köper lite Lego, fast det står inte så på kartongerna eftersom det är en kinesisk kopia. Själv spanar jag in en randkavel, en sådan man kavlar ut tunnbröd med och som kan komma till pass när vi nu bygger bakugn bakom huset.

Vi går förbi parmesanostar, korvar, korgar, skärp … och en oändlig massa andra varor. Plötsligt stöter vi på en gammal vän som står och säljer fruktdrycker. Vi får först några smakprov från det bornholmska musteri han företräder och inser att vi är väldigt törstiga efter att ha cyklat hit. Det blir en rabarberdryck och en svart vinbär innan det bär vidare av genom folkhavet.

Det blir en ”Elsadocka” för en tjuga åt dottern där hemma. Hon är frälst av filmen Frost för tillfället och är lyckligt ovetandes om att finns Frostkaruseller här, nästan granne med legendariske William Arnes motorcykelcirkus. Det är inte lika mycket sockervadd nuförtiden som när jag själv var barn, men mycket är sig likt från förr: hitta Mr X, gräddbullar i vart och vartannat hörn, och korgarna har fortfarande samma plats som de alltid haft. Eller kanske inte alltid, för marknaden hölls inne i byn från början. Kiviks marknad uppstod för väldigt länge sedan, redan under Hansan, då handelsresande kom för att köpa upp och salta sill de kunde sälja vidare ut i Europa. Ursprungligen hölls marknaden i augusti men 1866 ändrade man tidpunkt till juli.

Vi hittar inte den matvagn med genuin mexikansk mat som jag köpte majstortillas med kyckling och mole hos förra året, så vi letar oss tillbaka till fish-n-chips-stället och äter oss mätta där innan hemfärden börjar. Efter några  timmar är vi mätta på vimlet och det är skönt att cykla hem till husets lugna vrå.

/Fabian

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”16577,16579,16578,16580,16581,16583″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” column_number=”2″ grayscale=”no” choose_frame=”default” img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]


0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.